Δρεπανοκυτταρική νόσος: Σε ποια χώρα παρέχεται για πρώτη φορά τεστ DNA για ασφαλείς μεταγγίσεις

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Σε ποια χώρα παρέχεται για πρώτη φορά τεστ DNA για ασφαλείς μεταγγίσεις

Το νέο γενετικό τεστ δίνει ελπίδα για ασφαλέστερες μεταγγίσεις σε ασθενείς με δρεπανοκυτταρική νόσο, θαλασσαιμία και άλλες διαταραχές της αιμοσφαιρίνης

blood_test_genetic_1687180639

Το πρώτο γενετικό τεστ για τον έλεγχο συμβατότητας δότη-δέκτη σε μεταγγίσεις αίματος πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, στο Νοσοκομείο Whittington στο Βόρειο Λονδίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο BBC, η Stephanie George, μια 32χρονη με δρεπανοκυτταρική νόσο (δρεπανοκυτταρική αναιμία), έγινε μία από τους πρώτους ασθενείς που υποβλήθηκε στο πρωτοπόρο τεστ για μείωση του κινδύνου ανεπιθύμητων ενεργειών. Η παγκόσμια πρώτη για το βρετανικό σύστημα υγείας (NHS) δίνει ελπίδα στους 18.000 ασθενείς στην Αγγλία με δρεπανοκυτταρική νόσο και θαλασσαιμία που είναι πλέον επιλέξιμοι για ακριβέστερες και πιο ασφαλείς μεταγγίσεις αίματος.

«Η δρεπανοκυτταρική αναιμία επηρεάζει τη ζωή μου καθημερινά. Δεν είμαστε τεμπέληδες, έχουμε μια αιματολογική νόσο και ναι, είναι εξουθενωτική, αλλά εξακολουθούμε να θέλουμε να ζούμε μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή» δήλωσε η Stephanie George.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης