Υπερπλασία προστάτη: Το πρόβλημα που αφορά τον βασιλιά Κάρολο και έναν στους δύο άνδρες μέχρι τα 60 τους

Υπερπλασία προστάτη: Το πρόβλημα που αφορά τον βασιλιά Κάρολο και έναν στους δύο άνδρες μέχρι τα 60 τους

Η είδηση της διάγνωσης του βασιλιά της Αγγλίας με υπερπλασία προστάτη ενίσχυσε εκ νέου το ενδιαφέρον για την πάθηση - Ο δρ. Κωνσταντίνος Παίδαρος, Χειρουργός – Ουρολόγος, MD, FEBU Διευθυντής Ενδοσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας και Διευθυντής του Τμήματος Λιθίασης στο Metropolitan Hospital αναλύει τη συμπτωματολογία, αλλά και τις διαθέσιμες θεραπευτικές οδούς

shutterstock_765355024
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε για μία ακόμη φορά η καλοήθης υπερπλασία προστάτη, με αφορμή την είδηση της διάγνωσης του βασιλιά Καρόλου της Αγγλίας με την πάθηση. Πρόκειται για την αύξηση του μεγέθους του προστατικού αδένα, χωρίς να υποκρύπτεται κακοήθεια. Η διεργασία της αύξησης του μεγέθους του προστάτη ξεκινά ήδη από την ηλικία των 35 ετών και εξελίσσεται με διαφορετικό ρυθμό. Στην ηλικία των 50 ετών το 50% των αντρών εμφανίζει υπερπλασία του προστάτη, ενώ στην ηλικία των 70 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 70-75%. Από τους άντρες αυτούς οι μισοί έχουν κλινικά σημαντική νόσο και πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία.

Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη έχει ως αποτέλεσμα τη συμπίεση της ουρήθρας και την μερική απόφραξή της. Κατά συνέπεια αυξάνεται η αντίσταση στην έξοδο των ούρων και η ουροδόχος κύστη προκειμένου να ωθήσει τα ούρα προς τα έξω συσπάται με μεγαλύτερη πίεση. Αυτό οδηγεί αρχικά σε υπερτροφία των μυϊκών ινών της κύστης (κύστη προσπάθειας) ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια οδηγεί σε αστάθεια της κύστης και μετά σε πλήρη ατονία της.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης