Νόσος Πάρκινσον: Η διαταραχή στο βάδισμα που αφορά 1 στους 2 ασθενείς – Ποιοι θα την εμφανίσουν

Νόσος Πάρκινσον: Η διαταραχή στο βάδισμα που αφορά 1 στους 2 ασθενείς – Ποιοι θα την εμφανίσουν

Μελέτη ρίχνει φως στους ψυχολογικούς και άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο της νευροεκφυλιστικής νόσου- Νέα μελέτη με Έλληνα επικεφαλής αναζητά τα αίτια πίσω από τη νόσο

man_walk_physiotherapy_1866484531
Τα ευρήματα μιας συστηματικής ανασκόπησης που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Npj Parkinson’s Disease φωτίζουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του «παγώματος» στη νόσο Πάρκινσον, μια διαταραχή της βάδισης που ταλαιπωρεί το 50% των ασθενών. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεθνούς Εταιρείας Νόσου Πάρκινσον και Κινητικών Διαταραχών, πρόκειται για μια επεισοδιακή διαταραχή που κάνει τα άτομα να νιώθουν τα πόδια τους κολλημένα στο έδαφος και αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης.

Όπως και άλλες διαταραχές της βάδισης (βραδύτητα με μικρά μπερδεμένα βήματα, μειωμένη αιώρηση των χεριών κ.α.), το πάγωμα συμβαίνει λόγω απώλειας ελέγχου σε περιοχές του εγκεφάλου που ρυθμίζουν τις κινήσεις. Συνήθως εκδηλώνεται όταν το άτομο με τη νευροεκφυλιστική νόσο ετοιμάζεται να κάνει το πρώτο βήμα για να περπατήσει ή να στρίψει είτε κατά τη βάδιση και ιδιαίτερα όταν περνά πόρτες, ανεβαίνει σε κυλιόμενες σκάλες κ.α., ενώ μπορεί να σχετίζεται με τη φαρμακευτική αγωγή για τα κινητικά συμπτώματα.

Η αξιολόγηση της βάδισης και του παγώματος γίνεται μέσα από τη λήψη ιστορικού, λεπτομερή νευρολογική εξέταση αλλά και αξιολόγηση φυσικοθεραπευτή. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη διαταραχή και οι οδηγίες περιορίζονται συνήθως στην εξασφάλιση σταθερού βήματος ως προς το ρυθμό. Ως εκ τούτου, η πρόληψη μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο και να φέρει σημαντικά αποτελέσματα μέσα από τον εντοπισμό πιθανών τροποιήσιμων παραγόντων κινδύνου.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης