Μικροβιακή αντοχή: Το υπερανθεκτικό βακτήριο που δεν το εξουδετερώνουν τα απολυμαντικά με χλώριο

Μικροβιακή αντοχή: Το υπερανθεκτικό βακτήριο που δεν το εξουδετερώνουν τα απολυμαντικά με χλώριο

Το ευρέως γνωστό υπερανθετικό βακτήριο Clostridioides difficile φαίνεται εξαιρετικά ανθετικό και στα απολυμαντικά με χλώριο, σύμφωνα με τα ανησυχητικά ευρήματα νεότερης μελέτης, εγείροντας πολλά ερωτήματα σχετικά για την εύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου εξουδετέρωσης των ανθετικών μικροβίων

mikroviaki_antoxi
Ο κίνδυνος από τα υπερανθεκτικά μικρόβια είναι πλέον υπαρκτός και αναδεικνύεται από ακόμα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Microbiology. Σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα από το Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, τα σπόρια του βακτηρίου Clostridioides difficile, ευρέως γνωστό ως C. diff, δεν επηρεάζονται καθόλου από τις υψηλές συγκεντρώσεις χλωρίνης που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό σε πολλά νοσοκομεία.

Πιο συγκεκριμένα, οι χημικές ουσίες του χλωρίου δεν είναι πιο αποτελεσματικές στην καταστροφή των σπορίων όταν χρησιμοποιούνται ως απολυμαντικό επιφανειών συγκριτικά με τη χρήση νερού.

Το συγκεκριμένο βακτήριο αποτελεί τη συχνότερη αιτία ασθένειας που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως, γι’ αυτό και τα συγκεκριμένα στοιχεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητά του. Οι επιπλοκές που προκαλεί στην υγεία σε περίπτωση μόλυνσης είναι κυρίως εντερικές, όπως διάρροια και κολίτιδα, ενώ προκαλεί ετησίως περίπου 29.000 θανάτους στις ΗΠΑ και σχεδόν 8.500 στην Ευρώπη.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, οι ευπαθείς ομάδες αλλά και οι εργαζόμενοι σε κλινικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να κινδυνεύουν από κάποια ενδεχόμενη μόλυνση από το ανθεκτικό βακτήριο. Ως αποτέλεσμα, και με τα περιστατικά υπερβολικής χρήσης βιοκτόνων να συμβάλλουν στην αύξηση της μικροβιακής αντοχής παγκοσμίως, ζητούν επείγουσα έρευνα για την εύρεση εναλλακτικών στρατηγικών απολύμανσης, προκειμένου να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης σε κλινικά περιβάλλοντα.





Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης