Ανθεκτική υπέρταση: Η επεμβατική μέθοδος που ρυθμίζει την πίεση

Ανθεκτική υπέρταση: Η επεμβατική μέθοδος που ρυθμίζει την πίεση

Για τη μέθοδο της νεφρικής απονεύρωσης στη διαχείριση της ανθεκτικής υπέρτασης μιλάει στο ygeiamou ο κύριος Δημοσθένης Γ. Κατρίτσης Καρδιολόγος, Διευθυντής Γ' Καρδιολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

upertasi1
Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί τον κυριότερο προδιαθεσικό παράγοντα για κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων (εμφράγματα και εγκεφαλικά) στο δυτικό κόσμο.
Παρά όμως τις εξελίξεις στη σύγχρονη φαρμακολογία, περίπου 12-18% των υπερτασικών ασθενών πάσχουν από ανθεκτική υπέρταση, δηλαδή δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική θεραπεία, ακόμη και με τη χρήση τουλάχιστον τριών αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Την τελευταία 10ετία αναπτύσσονται μέθοδοι για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών αυτών μέσω νεφρικής απονευρώσεως, η οποία καταστρέφει μέρος του νεφρικού πλέγματος γύρω από τις νεφρικές αρτηρίες. Το πλέγμα αυτό θεωρείται υπεύθυνο για την πυροδότηση νευρικών ανακλαστικών μηχανισμών που συντελούν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Οι αρχικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση ασθενών με ανθεκτική υπέρταση ήταν ενθαρρυντικές, ενώ η μέθοδος αυτή δοκιμάζεται και σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή.

Ασθενείς που μπορούν να ωφεληθούν από την επεμβατική θεραπεία είναι όσοι παρουσιάζουν αρτηριακή υπέρταση ανθεκτική σε λήψη τουλάχιστον τριών φαρμάκων ή όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή λόγω παρενεργειών.



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης