Ιός Κοξάκι: Σε ποιες περιοχές της χώρας είναι σε έξαρση – Οι ευάλωτοι πληθυσμοί

Ιός Κοξάκι: Σε ποιες περιοχές της χώρας είναι σε έξαρση – Οι ευάλωτοι πληθυσμοί

Ο ιός Κοξάκι ανήκει στους εντεροϊούς και μεταδίδεται τόσο μέσω σταγονιδίων όσο και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Προσβάλλει συνήθως παιδιά κάτω των δέκα ετών

kroxaki1
Το «ανοσιακό κενό» που παρουσιάστηκε μετά την πανδημία και την αναγκαία – επί χρόνια – αποστασιοποίηση ή μια συρροή που δεν αντιμετωπίστηκε σωστά και οδήγησε σε εξάπλωση; Ο λόγος έξαρσης περιστατικών με ιό Κοξάκι σε παιδικούς σταθμούς στη Λάρισα και τα Τρίκαλα δεν είναι ακόμη γνωστός αλλά υπό παρακολούθηση από τον ΕΟΔΥ και τις τοπικές υγειονομικές αρχές που παραμένουν καθησυχαστικές.

Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μικρής κλίμακας επιδημική έξαρση Κοξάκι στη Λάρισα, με τον αριθμό των παιδιών που νοσούν να υπερβαίνει τη φυσιολογική για την εποχή δραστηριότητα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας, Τζίνα Νταμάγκα. «Βλέπουμε οι παιδίατροι 2-3 περιστατικά κάθε μέρα στα ιατρεία μας. Η περιοχή της Λάρισας έχει πάνω από 20 παιδικούς σταθμούς και 44 δημοτικά σχολεία. Ο αριθμός δηλαδή είναι σημαντικός και κρίνουμε ότι οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι», σημειώνει στο ygeiamou.

Τονίζει δε ότι ο ιός Κοξάκι δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και συνήθως εκδηλώνεται με ήπια συμπτωματολογία, ωστόσο δεν παύει να είναι εξαιρετικά μολυσματικός για επτά ημέρες και να έχει χρόνο επώασης από τρεις έως έξι ημέρες. «Έχουμε κρούσματα κυρίως σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, ενώ υπάρχουν περιστατικά και σε δημοτικά. Παράλληλα νόσησαν και 2-3 γονείς στους οποίους η βαρύτητα της νόσου είναι συνήθως παρόμοια με των παιδιών», προσθέτει η κυρία Νταμάγκα.




Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης