Καρκίνος παχέος εντέρου: Η μεταβολική νόσος που επηρεάζει την επιβίωση των ασθενών

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η μεταβολική νόσος που επηρεάζει την επιβίωση των ασθενών

Μια νόσος που χαρακτηρίζεται σύγχρονη πανδημία εκτοξεύει τον κίνδυνο θανάτου για τους ογκολογικούς ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου

old_patient
Οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη επηρεάζουν δυσμενώς την ποιότητα ζωής και υγείας των ατόμων με τη μεταβολική νόσο, από την όραση και τη λειτουργικότητα των άκρων έως την καρδιά και τους νεφρούς. Ακόμα σοβαρότερες είναι ωστόσο οι συνέπειες για άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου, με τον διαβήτη να μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο CANCER.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Kuo‐Liong Chien από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, εξέτασε στοιχεία αναφορικά με την ασφάλιση υγείας και τους θανάτους από το εθνικό μητρώο καρκίνου της χώρας για 59.202 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου σταδίου Ι έως ΙΙΙ, τα οποία είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όγκων. Από το συνολικό δείγμα, οι 9.448 είχαν εμφανίσει υποτροπή και 21.031 είχαν καταλήξει από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της περιόδου που διερευνήθηκε.

Σε σύγκριση με τους ογκολογικούς ασθενείς χωρίς διαβήτη, όσοι είχαν τη μεταβολική νόσο χωρίς επιπλοκές διέτρεχαν ελάχιστα ή μικρής στατιστικής σημασίας υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και από καρκίνο. Οι διαβητικές επιπλοκές εντούτοις συνδέθηκαν με 85% μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 41% από καρκίνο. Οι συσχετίσεις ήταν πιο έντονες στις γυναίκες και στους ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου σε πρώιμο στάδιο.



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης