Διαβήτης: Τέσσερα πρόσωπα που ζουν με τη νόσο μιλούν για την εμπειρία τους

Διαβήτης: Τέσσερα πρόσωπα που ζουν με τη νόσο μιλούν για την εμπειρία τους

Το ygeiamou φιλοξενεί τέσσερις ανθρώπους με συνδετικό στοιχείο τον σακχαρώδη διαβήτη - είτε νοσούν οι ίδιοι είτε οικείοι τους είτε φροντίζουν ασθενείς. Όλους τούς ενώνει η θέλησή τους να ελέγξουν τη νόσο, με γνώση και δύναμη

diabetes__2_
Σε περίπου δυόμισι μήνες συμπληρώνονται 102 χρόνια από την ημέρα που έγινε η πρώτη ένεση ινσουλίνης, σε ένα 14χρονο αγόρι στον Καναδά. Η ιστορία του διαβητικού Leonard Thomson, που σώθηκε χάρη στην ινσουλίνη, φαντάζει πολύ μακρινή σήμερα για τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη, όπως και για τους ενήλικες. Η Ιατρική και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα, προσφέροντας όχι μόνο θεραπεία στους ασθενείς αλλά μια μακρά, ποιοτική ζωή, με απίστευτα εργαλεία στη διάθεσή τους, από τους αισθητήρες που μετρούν το σάκχαρο αθόρυβα και ανώδυνα και τις εφαρμογές στο κινητό μέχρι τις πένες και τις αντλίες ινσουλίνης.

Τεράστια είναι, επίσης, η γνώση που έχει συλλεγεί για τη νόσο, επιτρέποντας να διευρύνονται οι θεραπευτικές προσεγγίσεις. Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος, στην οποία ο οργανισμός δεν παράγει την απαιτούμενη ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγεται δεν μπορεί, για διάφορους λόγους, να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά από τον οργανισμό. Ευρέως γνωστός είναι ο διαβήτης τύπου 2 -γνωστός και ως διαβήτης ενηλίκων-, ωστόσο πλέον κερδίζει συνεχώς έδαφος και ο διαβήτης τύπου 1 – γνωστός και ως παιδικός ή νεανικός. Μάλιστα, αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη χρόνια παιδική νόσο. Ετησίως διαγιγνώσκονται 77.000 νέες περιπτώσεις παιδιών μέχρι 14 ετών με διαβήτη τύπου 1 στον κόσμο. Στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου 1.000 νέες περιπτώσεις και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς, με διάγνωση που χαμηλώνει συνεχώς ηλικιακά χωρίς σαφή αιτιολογία. Παράλληλα, αυξάνει και ο διαβήτης τύπου 2 λόγω της επιδημίας παχυσαρκίας και στους ανηλίκους.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης