Ασφαλιστήρια: Πώς αποζημιώνουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Ασφαλιστήρια: Πώς αποζημιώνουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ο διαβήτης ταλαιπωρεί πάνω από έναν στους δέκα ενήλικες. Ενημερωθείτε για τις καλύψεις των ασφαλιστηρίων υγείας σε περίπτωση νόσου

ezgif_com-webp-to-jpg_-_2023-11-06T101234_525
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος η συχνότητα της οποίας αυξάνει συνεχώς. Υπολογίζεται ότι την τελευταία εικοσαετία έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί ο επιπολασμός του στον πλανήτη. Στην Ελλάδα πριν από 50 χρόνια η συχνότητα της νόσου υπολογιζόταν στο 3%, ενώ πλέον σύμφωνα με πρόσφατη πανελλήνια μελέτη στην οποία συμμετείχε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (μελέτη ΕΜΕΝΟ), η συχνότητά του έχει φτάσει το 12%.

Θεωρείται χρόνια πάθηση και ανήκει στις μεταβολικές διαταραχές. Χαρακτηρίζεται από τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και από την αδυναμία του παγκρέατος να παράξει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή του σώματος να αξιοποιήσει σωστά την κυκλοφορούσα ινσουλίνη στον οργανισμό.

Ο σακχαρώδης διαβήτης διακρίνεται σε τύπου 1 και 2. Ο διαβήτης τύπου 1 συναντάται κυρίως σε νεαρές ηλικίες, Αυτή η μορφή οφείλεται στην καταστροφή των β-νησιδίων του παγκρέατος, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την ολική έλλειψη ή ελάχιστη έκκριση ινσουλίνης. Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται πιο συχνά στους ενηλίκους κυρίως λόγω της καθιστικής ζωής και της παχυσαρκίας, ενώ η ηλικία και το γενετικό υπόβαθρο συμβάλουν στην εκδήλωση της νόσου. Τις κατηγορίες συμπληρώνει ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης η αντιμετώπιση του οποίου βασίζεται κυρίως στην τήρηση ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής και αν κριθεί αναγκαία, στην εξωγενή χορήγηση ινσουλίνης.



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης