Θηλασμός: Ο ρόλος του μητρικού γάλακτος στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού

Θηλασμός: Ο ρόλος του μητρικού γάλακτος στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού

Πολύτιμο εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να αποτελέσει το μητρικό γάλα, σύμφωνα με μελέτη Ισπανών ερευνητών

ezgif_com-webp-to-jpg_-_2023-11-01T101312_507
η δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού κατά τη λοχεία υποδεικνύει μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Discovery. Η πρωτότυπη έρευνα ομάδας από το Ογκολογικό Ινστιτούτο Vall d’Hebron (VHIO) στη Βαρκελώνη εντόπισε στο γάλα γυναικών με την κακοήθεια κυκλοφορούν καρκινικό DNA (ctDNA).

Ένα μπουκάλι κατεψυγμένο μητρικό γάλα

Η ιδέα της μελέτης προέκυψε από ένα μπουκάλι κατεψυγμένο μητρικό γάλα που έφερε στους ερευνητές του κέντρου VHIO μια ασθενής με καρκίνο του μαστού. Είχε θηλάσει τη δεύτερη κόρη της μέχρι λίγο προτού διαγνωστεί με την κακοήθεια. Αν και γνώριζαν ότι ο καρκίνος δεν μεταδίδεται με τον θηλασμό, αποφάσισαν την ανάλυση του δείγματος για τον εντοπισμό δεικτών που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην έρευνα για νέα διαγνωστικά εργαλεία. Πράγματι και προς έκπληξή τους, στο DNA του κατεψυγμένου για περισσότερο από έναν χρόνο γάλακτος, εντόπισαν την ίδια μετάλλαξη που έφερε ο καρκινικός όγκος.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στην κοντινή απόσταση μεταξύ γάλακτος στον μαστικό αδένα και όγκου, ενώ έκαναν χρήση υγρής βιοψίας, τεχνικής που χρησιμοποιείται συνήθως σε γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού για την ανίχνευση ή την παρακολούθηση συγκεκριμένων μεταλλάξεων. Εντούτοις, έχει περιορισμένη ευαισθησία στην έγκαιρη διάγνωση, καθώς απαιτεί σημαντική ποσότητα ctDNA στο αίμα για να είναι αποτελεσματική.




Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης