Η αυτοφλεγμονώδης νόσος που αφορά 200.000 συνανθρώπους μας στην Ελλάδα

Η αυτοφλεγμονώδης νόσος που αφορά 200.000 συνανθρώπους μας στην Ελλάδα

Οι ειδικοί της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας μιλούν για την ψωρίαση, τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη δερματική νόσο, τις διαθέσιμες θεραπείες αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς

woman_psoriasis_2334143585
*Γράφουν ειδικοί της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας



Η ψωρίαση παλαιότερα χαρακτηριζόταν ως μια «χρόνια, φλεγμονώδης, υποτροπιάζουσα, δυσίατος δερματοπάθεια». Σήμερα, όμως, μετά από χρόνια μελετών έχει επιτευχθεί σημαντική διαλεύκανση της παθογένειας με επιβεβαίωση του ανοσολογικού μηχανισμού της νόσου.

Έτσι, πλέον, η ψωρίαση θεωρείται μία μη μεταδοτική, αυτοφλεγμονώδης νόσος που μπορεί να συνυπάρχει με πολλά συστηματικά νοσήματα και έχει σημαντικές επιπτώσεις, τόσο κοινωνικοοικονομικές όσο και στην καθημερινότητα και ψυχολογία των πασχόντων, εντέλει δηλαδή στην ποιότητα ζωής τους. Νεότερα στοιχεία υποδηλώνουν μια γενετική βάση της νόσου, η οποία πιθανώς να ενεργοποιείται από ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το stress, το αλκοόλ, οι διατροφικές συνήθειες, οι λοιμώξεις, διάφορα φάρμακα, τραυματισμοί κ.ά.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης