Γόνατο: Η κίνηση που οδηγεί σε ρήξη μηνίσκου – Το χαρακτηριστικό «κρακ» και τα στάδια αποκατάστασης

Γόνατο: Η κίνηση που οδηγεί σε ρήξη μηνίσκου – Το χαρακτηριστικό «κρακ» και τα στάδια αποκατάστασης

Σε πιο νεαρές ηλικίες οι αθλητικές δραστηριότητες είναι η συνηθέστερη αιτία της ρήξης μηνίσκου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο τραυματισμός δεν εμφανίζεται και σε άλλες δραστηριότητες ή μεγαλύτερες ηλικίες

ezgif_com-webp-to-jpg__75_
Ο μηνίσκος είναι μια ινοχόνδρινη σκληρή και ελαστική ανατομική δομή με ημισεληνοειδές σχήμα που βρίσκεται ανάμεσα στα οστά που σχηματίζουν την άρθρωση του γονάτου. Η σύστασή του είναι κυρίως από νερό και κολλαγόνο και αποτελείται από τον έσω και τον έξω μηνίσκο.
Ο σκοπός του είναι να απορροφά τα φορτία που αναπτύσσονται στην άρθρωση του γόνατος. Επιπλέον, με τη θέση του η επαφή του μηριαίου οστού και της κνήμης βελτιστοποιείται καθώς σταθεροποιείται και λιπαίνεται το γόνατο. Ο τραυματισμός του είναι αρκετά συχνό φαινόμενο.

Πώς συντελείται η ρήξη μηνίσκου
Η αιτία της ρήξης μηνίσκου είναι κατά κύριο λόγo ένας τραυματισμός. Σε νεότερο πληθυσμό οι αθλητικές δραστηριότητες είναι συχνή αιτία τραυματισμού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εμφανίζεται και σε άλλες δραστηριότητες. Επί της ουσίας, η ρήξη μηνίσκου συντελείται όταν στροφικά και συμπιεστικά φορτία ασκηθούν στον μηνίσκο, ξεπερνώντας την αντοχή του. Έτσι η «πίβοτ» κίνηση δηλαδή το λύγισμα και η ταυτόχρονη στροφή του γόνατος αποτελούν το μηχανισμό της ρήξης.

Κλείσιμο
Επίσης κατά κύριο ρόλο στο τραυματισμό του είναι και η υγεία του μηνίσκου, πόσο έχει δηλαδή διαβρωθεί. Με την πάροδο των χρόνων η δομή αποσυντίθεται και αυτό την καθιστά πιο ευάλωτη σε τραυματισμό . Μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι ή επαγγελματίες αθλητές με επιβαρυμένο ιστορικό μπορεί να τραυματιστούν με πιο απλές καθημερινές κινήσεις


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης