Κύηση: Μάθετε τα πάντα γι΄ αυτή τη συχνή επιπλοκή – Αφορά 1 στις 11 γυναίκες

Κύηση: Μάθετε τα πάντα γι΄ αυτή τη συχνή επιπλοκή – Αφορά 1 στις 11 γυναίκες

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για τον σακχαρώδη διαβήτη κύησης; H κυρία Λίνα Πάσχου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, δίνει τις απαντήσεις και εξηγεί τι θα πρέπει να προσέξουν οι μέλλουσες μαμάδες

pregnan_523619266
Ως σακχαρώδης διαβήτης κύησης (ΣΔΚ) ορίζεται η διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης ποικίλης βαρύτητας, που διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της κύησης. Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια δυνητικά «διαβητογόνο» κατάσταση, καθώς παρατηρείται αυξημένη αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης, φαινόμενο που είναι κυρίως έντονο κατά την 24η με 28η εβδομάδα. Αποτελεί πολύ συχνή επιπλοκή της κύησης και αφορά το 8-9% όλων των κυήσεων με τα τρέχοντα κριτήρια, δηλαδή 1 στις 11 γυναίκες.

Ο ΣΔΚ συνδέεται με σοβαρές, αναστρέψιμες και μη, επιπλοκές που αφορούν τόσο στην μητέρα όσο και στο έμβρυο. Άμεσοι κίνδυνοι για τη μητέρα με ΣΔΚ είναι η προεκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός, η δυστοκία και τα αυξημένα ποσοστά καισαρικής τομής. Απώτεροι κίνδυνοι για τη μητέρα είναι η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στο μέλλον (μέχρι και 7 φορές υψηλότερος κίνδυνος), καθώς και η εμφάνιση ΣΔΚ σε επόμενες κυήσεις. Άμεσοι πιθανοί κίνδυνοι για το έμβρυο είναι τραυματισμοί κατά τον τοκετό (δυστοκία ώμων, κεφαλοπυελική δυσαναλογία, κάταγμα κλείδας), υπογλυκαιμία, πρόωρος τοκετός και ενδομήτριος θάνατος. Απώτεροι κίνδυνοι για το έμβρυο περιλαμβάνουν εμφάνιση παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, διαταραχής μεταβολισμού της γλυκόζης και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης