Μπορεί ένα chatbot να πάρει το ρόλο του ψυχοθεραπευτή; Έρευνες απαντούν

Μπορεί ένα chatbot να πάρει το ρόλο του ψυχοθεραπευτή; Έρευνες απαντούν

Μπορεί ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης να πάρει το ρόλο του ψυχοθεραπευτή και μάλιστα να το πράξει αποτελεσματικά; Πλήθος ερευνών επιχειρούν να δώσουν μια ικανοποιητική απάντηση

ezgif_com-webp-to-jpg__41_
Πρόσφατα ένα στέλεχπς εταιρίας τεχνητής νοημοσύνης προκάλεσε αναστάτωση υποστηρίζοντας ότι είχε μια άκρως προσωπική και συναισθηματική συνεδρία με το viral chatbot ChatGPTτης εταιρίας της. Η Lilian Weng έγραψε στο X (Twitter ): «ποτέ πριν δεν είχα δοκιμάσει κάποια θεραπεία μάλλον αυτό έφταιγε» και προκάλεσε ένα καταιγισμό αρνητικών σχολίων ό,τι υποβαθμίζει με αυτόν τον τρόπο την ψυχική ασθένεια.

Ωστόσο η άποψη της Weng σχετικά με την αλληλεπίδραση από το ChatGPT πιθανό να μπορεί να βασιστεί στο φαινόμενο placebo το οποίο περιγράφεται σε πρόσφατη έρευνα του περιοδικού Nature Machine Intelligence.

Μια ομάδα από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα ζήτησε από 300 συμμετέχοντες να αλληλεπιδράσουν με προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης για την ψυχική υγεία και τους ενημέρωσε για το τι να περιμένουν.



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης