Ψηφιακή μαστογραφία με σκιαγραφικό: Πότε συστήνεται – Πόσο ευαίσθητη εξέταση είναι

Ψηφιακή μαστογραφία με σκιαγραφικό: Πότε συστήνεται – Πόσο ευαίσθητη εξέταση είναι

Για τα οφέλη της ψηφιακής μαστογραφίας με σκιαγραφικό υγρό αλλά και τις περιπτώσεις που εφαρμόζεται αυτή η εξέταση μιλάει στο ygeiamou η κυρία Αλεξάνδρα Αθανασίου, Ακτινοδιαγνώστρια, Διευθύντρια Κέντρου Απεικόνισης Μαστού ΜΗΤΕΡΑ

mammography_1949646823
Η ψηφιακή μαστογραφία με σκιαγραφικό (μαστογραφία εμπλουτισμού ή Contrast Enhanced Mammography (CEM) είναι μια νεότερη τεχνική που χρησιμοποιεί ιωδιούχο σκιαγραφικό για την απεικόνιση της αγγείωσης του μαστού. Τα παθολογικά αγγεία που σχηματίζονται μέσω της διαδικασίας της νεο-αγγειογένεσης σε έδαφος κακοήθειας παρουσιάζουν διαφορετική πρόσληψη και κατακράτηση του σκιαγραφικού μέσου συγκριτικά με το φυσιολογικό μαστό. Αυτή η αντίθεση αντιστοιχεί σε μια εικόνα «ενισχυμένη» με ιωδιούχο σκιαγραφικό. Αυτό επιτρέπει την ανίχνευση κακοήθους όγκου ακόμα και σε περιπτώσεις με πολύ πυκνό υπερκείμενο ιστό του μαστού.

Όπως είναι επόμενο, η μαστογραφία ενισχυμένη με σκιαγραφικό (CEM) είναι βασικά ένας συνδυασμός ψηφιακής μαστογραφίας και ιωδιούχου σκιαγραφικού υλικού. Στη CEM, μια μαστογραφία διπλής «φάσης» λαμβάνεται περίπου 2 λεπτά μετά την ενδοφλέβια έγχυση ιωδιούχου σκιαγραφικού. Ο ακτινολόγος διαθέτει δύο εικόνες ανά μαστό και ανά προβολή, μία σαν κανονική μαστογραφία και μια με ανάδειξη περιοχών πρόσληψης σκιαγραφικού. Το βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ακριβώς αυτή η παροχή διπλής πληροφορίας όσον αφορά, τόσο στη μορφολογία, όσο και στην αγγείωση της βλάβης.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης