ΕΣΥ: Ψηφιακό σκανάρισμα αποκαλύπτει γιατρούς που «ξεχνούν» να δηλώνουν χειρουργεία και πολλά επείγοντα

ΕΣΥ: Ψηφιακό σκανάρισμα αποκαλύπτει γιατρούς που «ξεχνούν» να δηλώνουν χειρουργεία και πολλά επείγοντα

Αδιάκοπο... σκανάρισμα γίνεται τους τελευταίους μήνες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Μέσω του ψηφιακού συστήματος κατηγοριοποίησης των περιστατικών, DRG, ταξινομούνται τα νοσοκομειακά περιστατικά σε 1.136 κατηγορίες με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως η διάγνωση των ασθενών, η ιατρική πράξη, η διάρκεια νοσηλείας, η τυχόν επανεισαγωγή, τροφοδοτώντας συνεχώς ένα ειδικό λογισμικό

doctors_2259811277
Σε νοσηλευτικό ίδρυμα της βόρειας Ελλάδας το 40% του έργου παράγεται από μία κλινική, την Ορθοπεδική. Ομοίως, δύο κλινικές άλλου νοσοκομείου της ίδιας περιοχής, η Ουρολογική και η Οφθαλμολογική, συγκεντρώνουν το 50% των περιστατικών του – το άλλο 50% όλες οι άλλες κλινικές μαζί. Περιφερειακό πανεπιστημιακό νοσοκομείο καταγράφει δυσανάλογα μικρό ποσοστό χειρουργείων σε σχέση με το σύνολο των περιστατικών που υποδέχεται αλλά και των νοσηλειών που καταγράφει στις χειρουργικές κλινικές του. Άλλο μεγάλο νοσοκομείο της περιφέρειας καταγράφει σταθερά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας των νοσηλευομένων του – ο έλεγχος έδειξε ότι στην πλειονότητά τους οι ασθενείς ήταν υπερήλικες ή πολύ βαριά περιστατικά, δηλαδή το νοσηλευτικό ίδρυμα άτυπα λειτουργεί ως μονάδα χρονίως πασχόντων ή τελικού σταδίου.

Πρόκειται για μερικά μόνο «στιγμιότυπα» από το αδιάκοπο... σκανάρισμα που γίνεται τους τελευταίους μήνες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Καθένα από αυτά τα χιλιάδες συνεχόμενα «στιγμιότυπα» μπαίνει ξανά και ξανά στο μικροσκόπιο των ειδικών για να αναζητηθούν οι αιτίες, οι επιπτώσεις και τελικά οι παρεμβάσεις. Στο σύνολό του το σκανάρισμα αυτό αναμένεται να αξιοποιηθεί άμεσα για την κατάρτιση της ενιαίας λίστας χειρουργείων και στη συνέχεια για τον σχεδιασμό του Χάρτη Υγείας της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης