Πλημμύρες: «Φουντώνουν» τη διατροφική επισφάλεια

Πλημμύρες: «Φουντώνουν» τη διατροφική επισφάλεια

Οι συνέπειες μιας πλημμύρας μπορεί να είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα, όπως στον τομέα της υγείας, στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, τη γεωργία και τη διατροφή

plymmires_430944925
*Γράφει η Δήμητρα Ξενάκη, Δρ. Δομικής Χημείας Τροφίμων

Οι πλημμύρες συμβαίνουν στον πλανήτη μας λόγω διαφόρων παραγόντων. Μεταξύ αυτών είναι τα έντονα φυσικά καιρικά φαινόμενα (ανοδος της στάθμης ποταμού, λίμνης ή θάλασσας, έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρές καταιγίδες, λιώσιμο χιονιού, καταστροφή των δασών, τσουνάμι) και οι ανθρώπινες κατασκευές όπως βλάβες φραγμάτων ή αναχωμάτων αλλά και κατασκευές σε περιοχές πολύ κοντά στη θάλασσα ή ποτάμια ή κατασκευές σε περιοχές που προηγουμένως καταλαμβάνονταν από θάλασσα ή ποτάμια. Επίσης οι ανθρώπινες δραστηριότητες (απόρριψη σκουπιδιών ή υλικών που εμποδίζουν στις κοίτες ποταμών και αποψίλωση των δασών) καθώς και η κλιματική αλλαγή η οποία ενδέχεται να αλλάζει τη συχνότητα και ένταση των βροχοπτώσεων, ενώ μπορεί να επιταχύνει άλλες διεργασίες όπως το λιώσιμο του χιονιού.

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι καταστάσεις κρίσεων που δημιουργούνται από τις πλημμύρες θα μπορούσαν – ως ένα βαθμό τουλάχιστον – να προληφθούν, με Μελέτες Διαχείρισης Κρίσεων Πλημμυρών, που θα έχουν γίνει από ομάδες διαφόρων επιστημονικών ειδικοτήτων. Οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι κάτοικοι των επικινδύνων περιοχών πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί. Επίσης είναι καλό να γίνονται μελέτες προσομοίωσης της Διαχείρισης της Πλημμύρας, να υπάρχουν δείκτες μέτρησης της επιτυχίας ή μη της Διαδικασίας διαχείρισης της κρίσεως και να ακολουθούν διορθωτικές ενέργειες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης