Πολλαπλό μυέλωμα: Ο αιματολογικός καρκίνος που έγινε χρόνια νόσος – Οι νέες θεραπείες

Πολλαπλό μυέλωμα: Ο αιματολογικός καρκίνος που έγινε χρόνια νόσος – Οι νέες θεραπείες

Στις 27-30 Σεπτεμβρίου διεξάγεται το 20ο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας του Πολλαπλού Μυελώματος με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων με διεθνές κύρος

PHOTO-2023-09-26-16-40-38
Η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα, το οποίο αποτελεί το 10% του συνόλου των αιματολογικών κακοηθειών. Eίναι μια πλασματοκυτταρική δυσκρασία, στην οποία ένας κλώνος πλασματοκυττάρων πολλαπλασιάζεται αυτόνομα και παράγει μεγάλες ποσότητες μιας συγκεκριμένης ανοσοσφαιρίνης (μονοκλωνική ανοσοσφαιρίνη). Η διήθηση του μυελού των οστών από τα μονοκλωνικά πλασματοκύτταρα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση αναιμίας.

Τα μονοκλωνικά πλασματοκύτταρα έχουν την ιδιότητα να παράγουν ουσίες, οι οποίες καταστρέφουν τα οστά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οστικά άλγη και κατάγματα, καθώς και να αυξάνουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Επιπλέον, η μονοκλωνική πρωτεΐνη που παράγεται μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια. Σε πολλά άτομα σήμερα η διάγνωση του πολλαπλού μυελώματος τίθεται στο πλαίσιο αιματολογικών εξετάσεων ρουτίνας, όπου ανευρίσκεται η μονοκλωνική πρωτεΐνη, χωρίς όμως άλλα συμπτώματα ή επιπλοκές από τη νόσο. Αυτοί οι ασθενείς με ασυμπτωματικό πολλαπλούν μυέλωμα, συνήθως δεν λαμβάνουν κάποια θεραπευτική αγωγή, αλλά τίθενται σε στενή παρακολούθηση.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης