Εξέταση PET/CT: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις καλύψεις του συμβολαίου υγείας

Εξέταση PET/CT: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις καλύψεις του συμβολαίου υγείας

H εξέταση PET/CT που συνδυάζει την αξονική τομογραφία με την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων από το πεδίο της πυρηνικής ιατρικής, βρίσκει ευρεία εφαρμογή στο πεδίο της ογκολογίας, νευρολογίας και καρδιολογίας. Τι να προσέξετε αν επιθυμείτε κάλυψη από το συμβόλαιο

woman_mri_scan_pet_ct_1401908906
Ένας επιστήμονας που έφερε επανάσταση στο χώρο της ιατρικής γεννιέται σαν σήμερα, 28 Αυγούστου, το 1919. Δεν είναι άλλος από τον Sir Godfrey Newbold Hounsfield, τον Βρετανό ηλεκτρολόγο μηχανικό που τιμήθηκε το 1979 από κοινού με τον φυσικό Allan MacLeod Cormack για την ανάπτυξη μιας νέας διαγνωστικής μεθόδου, της αξονικής ή υπολογιστικής τομογραφίας (Computed Tomography – CTscan). Η μέθοδος έτυχε ταχέως καθολικής αποδοχής, κυρίως, για το ότι δεν προκαλεί καμία ταλαιπωρία στους ασθενείς και έχει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια.

Η αξονική τομογραφία, εξέλιξη της παραδοσιακής ακτινογραφίας, είναι μια απεικονιστική μέθοδος που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για τη λήψη εικόνων από οποιοδήποτε σχεδόν μέρος του σώματος όπως τα μαλακά μόρια, τα οστά, ο εγκέφαλος και άλλα όργανα, για τη διάγνωση ή παρακολούθηση ιατρικών καταστάσεων. Η εξέλιξη της τεχνικής ήρθε μέσα από την εφεύρεση διάφορων αξονικών τομογράφων αλλά και νέες μεθόδους όπως η εξέταση PET/CT, ένας συνδυασμός της αξονικής τομογραφίας με την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (Positron Emmision Tomography – PET Scan) από το πεδίο της πυρηνικής ιατρικής, μια εξέταση που περιλαμβάνει τη χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας (ραδιοφάρµακο) στον ασθενή και εφαρμόζεται κυρίως στη διάγνωση ογκολογικών και νευρολογικών παθήσεων (π.χ. επιληψία, νόσος Αλτσχάιμερ).

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης