Η γεροντική πάθηση που αφορά τους 30ρηδες – Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο νόσου

Η γεροντική πάθηση που αφορά τους 30ρηδες – Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο νόσου

Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι η πάθηση που έχουμε συσχετίσει με τους ηλικιωμένους αφορά τελικά και σε πολλούς νέους ανθρώπους. Oι ειδικοί «δείχνουν» ως βασικό ένοχο έναν κοινό παράγοντα της σύγχρονης ζωής

arthritida

Η αρθρίτιδα τείνει παραδοσιακά να συσχετίζεται με την τρίτη ηλικία. Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή η πάθηση θεωρείται παγκοσμίως η έβδομη κυριότερη αιτία αναπηρίας για τους ανθρώπους άνω των 70 ετών. Τα τελευταία χρόνια, όμως, αυτός ο συσχετισμός τείνει να φθίνει, καθώς παρουσιάζεται ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα περιστατικών ανθρώπων πολύ νεότερης ηλικίας, που εμφανίζουν οστεοαρθρίτιδα. Πιο συγκεκριμένα, μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύεται στο The Lancet Rheumatology, διαπιστώνει ότι η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει το 15% των ατόμων άνω των 30 ετών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ειδικοί, μάλιστα, εκτιμούν ότι, έως το 2050, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα έχουν προσβληθεί από την πάθηση.

Μεταξύ των αιτιών που πρωταγωνιστούν στον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας είναι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η γήρανση, αλλά και η παχυσαρκία. Το υπερβολικό βάρος, ειδικότερα, ευθύνεται για το 20% αυτών των περιπτώσεων. Παράλληλα, οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2020 η κατανομή περιπτώσεων οστεοαρθρίτιδας ανά φύλο ήταν 61% για τις γυναίκες και 39% για τους άνδρες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης