Ασπιρίνη και εγκεφαλικό επεισόδιο: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους

Ασπιρίνη και εγκεφαλικό επεισόδιο: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους

Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνοψίζουν τα ευρήματα μελέτης που έδειξε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας από την καθημερινή λήψη ασπιρίνης

aspirine
Η ασπιρίνη σε χαμηλή δόση έχει αναλυθεί για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Παραμένει ασαφής η ισορροπία κόστους-οφέλους μεταξύ της πιθανής μείωσης των ισχαιμικών επεισοδίων και του αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικής αιμορραγίας ειδικά σε μεγαλύτερα άτομα.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης ASPREE που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open. Πρόκειται για μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή κλινική μελέτη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο. Σκοπός της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου και εγκεφαλικής αιμορραγίας σε υγιείς ηλικιωμένους 70 ετών και άνω που λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης