Καρκίνος παχέος εντέρου: Eπτά παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο στους 40ρηδες

Καρκίνος παχέος εντέρου: Eπτά παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο στους 40ρηδες

Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα αποκαλύπτει επτά παράγοντες που σχετίζονται με τη νόσο σε νεότερους άνδρες, κάτω των 50 ετών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της αναθεώρησης του κατώτατου ορίου ηλικίας για τον έλεγχο καρκίνο του παχέος εντέρου

man_alcohol
Σε επτά παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερους άνδρες κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Η πρόσφατη δημοσίευσή τους στο Cancer Prevention Research έρχεται να ενισχύσει τη γνώση σχετικά με μια νόσο που κάποτε αποδιδόταν στις μεγαλύτερες ηλικίες. Χαρακτηριστικά, ενώ τη δεκαετία του 1990 μόλις το 11% των περιστατικών αφορούσε άτομα κάτω των 55 ετών, έως το 2021 ο αριθμός υπερδιπλασιάστηκε, αποτελώντας το ένα πέμπτο των νέων διαγνώσεων.

Εξετάζοντας τα ιατρικά αρχεία 3.000 ανδρών ηλικίας 35 έως 49 ετών – το ένα πέμπτο των οποίων διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου- σε σχέση με 67 πιθανούς παράγοντες κινδύνου -συμπεριλαμβανομένων της διατροφής, του καπνίσματος και της λήψης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων- οι ερευνητές κατέληξαν διαπίστωσαν επτά παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες της νόσου πρώιμα, ούτως ειπείν κάτω από την ηλικία των 50 ετών:

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης