Το παράδοξο της παχυσαρκίας: Πότε το υπερβάλλον βάρος «σώζει» την καρδιά

Το παράδοξο της παχυσαρκίας: Πότε το υπερβάλλον βάρος «σώζει» την καρδιά

Σε ποια περίπτωση θα μπορούσε το ήπια αυξημένο βάρος να οδηγήσει σε καλύτερη πρόγνωση υγείας συγκριτικά με άτομα φυσιολογικού βάρους; Το παράδοξο της παχυσαρκίας εξηγεί στο ygeiamou ο κ. Ελευθέριος Σακαδάκης, Καρδιολόγος και Επιμελητής της Καρδιολογικής Κλινικής Ενηλίκων του ΜΗΤΕΡΑ

obesity_heart-768x432
Η επίπτωση της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, παίρνοντας διαστάσεις επιδημίας. Η παχυσαρκία ορίζεται ως αύξηση της μάζας του λίπους που επηρεάζει την υγεία του οργανισμού. Οι άνθρωποι που έχουν δείκτη μάζας σώματος >30 kg/m2 (υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα) θεωρούνται παχύσαρκοι. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης μάζας σώματος πάνω από το προαναφερθέν όριο, τόσο αυξάνεται η επίδραση της παχυσαρκίας στην υγεία. Σταδιακή αύξηση της παχυσαρκίας παρατηρείται σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες της E.Ε., σχετιζόμενη πιθανά με την οικονομική ανάπτυξη, την αστικοποίηση και τις επιδράσεις αυτών των αλλαγών στον τρόπο ζωής και διατροφής του συνόλου του πληθυσμού. Περίπου το 22,5% των ενηλίκων βρίσκονται εντός των ορίων παχυσαρκίας (BMI≥30 kg/m2), γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την καρδιαγγειακή υγεία και αυξάνει τη θνητότητα.

Η παχυσαρκία είναι ένας ισχυρός ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, ακόμα κι όταν απουσιάζουν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι δυσλιπιδαιμίες κ.λπ. Οι ερευνητές και οι κλινικοί ιατροί ιστορικά τόνιζαν ότι η αύξηση της μάζας του σώματος έχει σοβαρές επιπτώσεις στην πρόληψη, αλλά και στην εξέλιξη μίας καρδιαγγειακής πάθησης. Αντίθετα σε αυτή τη γραμμή σκέψης, αυτή η υπόθεση φαίνεται να μην είναι εντελώς σωστή. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι η παχυσαρκία μπορεί να διαδραματίζει έναν προστατευτικό ρόλο όταν συνυπάρχει με κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Το φαινόμενο αυτό ονομάστηκε «Το παράδοξο της παχυσαρκίας» (obesity paradox). Το παράδοξο της παχυσαρκίας μελετήθηκε σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και στεφανιαία νόσο, καθώς και σε ασθενείς με αρτηριακή υπέρταση, κολπική μαρμαρυγή, πνευμονική αρτηριακή υπέρταση και συγγενείς καρδιοπάθειες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης