Στένωση Καρωτίδων Αρτηριών: Τα ύποπτα συμπτώματα – Οι πιο συχνές θεραπείες

Στένωση Καρωτίδων Αρτηριών: Τα ύποπτα συμπτώματα – Οι πιο συχνές θεραπείες

Στις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη στένωση της καρωτίδας αρτηρίας και τις διαθέσιμες θεραπείες απαντάει ο κ. Γεώργιος Ελευθερίου, Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Αγγειοχειρουργός στο Metropolitan Hospital & Συνεργάτης στα Διαγνωστικά Κέντρα HealthSpot Κηφισιάς

brain_exam_arteries
Οι καρωτίδες αρτηρίες είναι τα κύρια αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Βρίσκονται στην πλάγια τραχηλική χώρα, αριστερά και δεξιά, ως κλάδοι της αορτής που πορεύονται στον τράχηλο, με κατεύθυνση προς το κρανίο και αιματώνουν το πρόσωπο και τον εγκέφαλο. Έχουμε την έσω καρωτίδα που δίνει αίμα στον εγκέφαλο και την έξω καρωτίδα που δίνει αίμα στα ανατομικά στοιχεία του προσώπου.

Τι είναι η στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας

Η στένωση της καρωτίδας αρτηρίας είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι καρωτίδες αρτηρίες στενεύουν ή αποφράζονται πλήρως λόγω συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι στενώσεις των καρωτίδων αποτελούν την πιο συχνή αιτία εγκεφαλικών επεισοδίων, που καταγράφονται ως τρίτη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και η κυριότερη αιτία πρόκλησης σωματικής αναπηρίας.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης