Φροντίδα μετά τον καρκίνο: Οι καθοριστικές κινήσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής

Φροντίδα μετά τον καρκίνο: Οι καθοριστικές κινήσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής

Ο αριθμός των επιβιωσάντων από καρκίνο αυξάνεται συνεχώς, με τουλάχιστον 180.000 να καταγράφονται στη χώρα μας την τελευταία 5ετία. Ο κύριος Ευάγγελος Φιλόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας εξηγεί πώς μπορούμε, ως άτομα ή ομάδες, να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της νόσου

cancer_survivor
H πρόληψη αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα της επιστήμης ενάντια στον καρκίνο. Η πρωτογενής πρόληψη εστιάζει στην αποφυγή καρκινογόνων παραγόντων που είναι γνωστοί, π.χ. το κάπνισμα, η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, αλλά και στη θωράκιση μέσω των εμβολιασμών, π.χ. για την ηπατίτιδα ή τον HPV. Η δευτερογενής πρόληψη, εφόσον η νόσος εντοπιστεί σε πρώιμη φάση με ειδικές εξετάσεις, μπορεί να έχει εξαιρετικά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Παρά ταύτα, ο καρκίνος μπορεί να συμβεί και να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή οικογένειες, τοπικές κοινωνίες και γενικότερα να έχει αντίκτυπο στην εθνική οικονομία. Η σύγχρονη ιατρική έχει μετατρέψει τον καρκίνο σε χρόνια νόσο, ωστόσο δεν έχει εξαλείψει τις πιθανότητες υποτροπών.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης