Κατάθλιψη: Μεγαλύτερη απειλή για τους κατοίκους της πόλης ή των προαστίων; Έρευνα φέρνει την ανατροπή

Κατάθλιψη: Μεγαλύτερη απειλή για τους κατοίκους της πόλης ή των προαστίων; Έρευνα φέρνει την ανατροπή

Τη ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα συνηθίζουμε να ενοχοποιούμε για μεγάλα ποσοστά κατάθλιψης στους κατοίκους. Ενδεχομένως όμως η κατάσταση να είναι διαφορετική, ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη

sad_girl_music
Η εξοχή ή κάποιο προάστιο που μπορούν να εγγυηθούν λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση, περισσότερο φυσικό φως και κοινωνικές σχέσεις συγκριτικά με το «ψυχρό» και αγχώδες αστικό περιβάλλον, φαντάζουν ιδανικός τόπος διαμονής για όσους επιθυμούν μια ζωή σε χαλαρότερους ρυθμούς που δεν θα επιβαρύνει την ψυχική τους υγεία. Εκτός ίσως αν κάπου κάνουν λάθος ή κάποιοι σημαντικοί παράγοντες δεν έχουν συνεκτιμηθεί.

Πράγματι, η μοναξιά, η φασαρία και οι διάφορες μορφές ρύπανσης που ταλαιπωρούν τους κατοίκους των πόλεων μπορεί να αυξάνουν κατά 39% τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα όμως με τους ερευνητές Karen Chen και Stephan Barthel, «κάποιες αστικές περιοχές είναι καλύτερες από άλλες». Η μελέτη που εκπόνησαν με συνερευνητές η μεταδιδακτορική υπότροφος Donnelley στο τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Yale και ο επικεφαλής ερευνητής Αστικής Βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης αντίστοιχα, και η οποία δημοσιεύεται στο Science Advances, αποτυπώνει μια διαφορετική εικόνα σχετικά με το πόσο η ζωή στα προάστια μπορεί πράγματι να προωθεί την ψυχική ευημερία.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης