Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τέσσερα σημάδια κινδύνου που αφορούν τους κάτω των 50

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Τέσσερα σημάδια κινδύνου που αφορούν τους κάτω των 50

Νέα μελέτη διαπιστώνει τέσσερα συμπτώματα που προειδοποιούν έγκαιρα για τον κίνδυνο πρώιμης εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν δεδομένου ότι ο επιπολασμός της νόσου σε νεαρούς ενήλικες έχει διπλασιαστεί

doctor_visit
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου έχει καθιερωθεί να σχετίζεται με ενήλικες προχωρημένης ηλικίας, ενώ χαρακτηρίζεται συχνά «ύπουλος», καθώς μπορεί να μην προειδοποιεί έγκαιρα για τη νόσο. Εδώ και αρκετές δεκαετίες, το ποσοστό θνησιμότητας μειώνεται σταθερά, κυρίως χάρη στην αυξημένη ευαισθητοποίηση ως προς την τήρηση τακτικών διαγνωστικών ελέγχων, που αποτρέπουν την εξέλιξη της νόσου σε νέες περιπτώσεις ασθενών. Παρ’ όλα αυτά, ο προληπτικός έλεγχος περιορίζεται, ως επί το πλείστον, σε ανθρώπους άνω των 50 ετών, που θεωρούνται ομάδα κινδύνου. Αυτό, ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι νεότεροι σε ηλικία ενήλικες να διαγιγνώσκονται με τη νόσο και μάλιστα πολλές φορές όταν βρίσκονται πια σε προχωρημένο στάδιο.

Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του 1990 διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και τετραπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του ορθού σε σύγκριση με ανθρώπους που γεννήθηκαν το 1950. Αυτή η τάση ώθησε το 2021 την αλλαγή της συνιστώμενης ηλικίας έναρξης του προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου από τα 50 στα 45 έτη.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης