Αναξιοποίητα τα data των ψηφιακών εργαλείων υγείας – Ποια είναι τα εμπόδια

Αναξιοποίητα τα data των ψηφιακών εργαλείων υγείας – Ποια είναι τα εμπόδια

Η χαμηλή ψηφιακή ωριμότητα των Φορέων Υγείας, η ετερογένεια των Πληροφοριακών Συστημάτων, η έλλειψη προτυποποίησης και διαλειτουργικότητας αλλά και το αναχρονιστικό θεσμικό πλαίσιο εμποδίζουν την ψηφιακή αναγέννηση της υγείας

ehealth
Σημαντικές προσπάθειες καταβάλλει η χώρα μας προκειμένου να συνταχθεί με τις επιταγές της ΕΕ σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας και της αξιοποίηση της πληθώρας των δεδομένων που συγκεντρώνονται από διάφορες υπηρεσίες. Μάλιστα η χώρα μας κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία Φορέα Πρόσβασης στα Δεδομένα Υγείας, στο πλαίσιο του Κανονισμού για τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (European Health Data Space – EHDS) που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή.

Εδώ και αρκετά ο χρόνια όσοι ασχολούνται με τη δημόσια και ιδιωτική υγεία, σε όλα τα επίπεδα, συμφωνούν ότι η αξιοποίηση δεδομένων τα οποία αφορούν στην περίθαλψη των πολιτών, αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την χάραξη πολιτικής υγείας. Μάλιστα ιδιαίτερη αξία έχουν τα δεδομένα που «παράγονται» σε πραγματικές συνθήκες , και αφορούν στη χρήση φαρμάκων, την απόκριση των ασθενών στις εκάστοτε θεραπείες και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την υγεία τους. Τα δεδομένα αυτά αναφέρονται συχνά ως «real world data» και η χρήση τους επιτρέπει στους ερευνητές να αξιολογήσουν την απόδοση μιας θεραπείας στις πραγματικές συνθήκες, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για καλύτερα αποτελέσματα προς όφελος των ασθενών.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης