Υπνική άπνοια: Πόσο επικίνδυνη είναι για το μυαλό και τη μνήμη

Υπνική άπνοια: Πόσο επικίνδυνη είναι για το μυαλό και τη μνήμη

Οι πάσχοντες από υπνική άπνοια, εμφανίζουν συμπτώματα όπως ανήσυχο ύπνο, δυνατό ροχαλητό και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Νεότερη μελέτη επισημαίνει ότι οι δυσλειτουργίες θα μπορούσαν να επεκταθούν και στη γενικότερη γνωστική λειτουργία

sleep_apnoia
H υπνική άπνοια θεωρείται μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση υγείας, η οποία, εκτός των άλλων, υποδιαγιγνώσκεται. Αν και υπάρχουν συγκεκριμένοι και αναγνωρισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως η μέση ή μεγάλη ηλικία, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η χρόνια ρινική απόφραξη, η υπέρταση, μια νεότερη μελέτη -η πρώτη στο είδος της- απέδειξε ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στη γνωστική εξασθένιση, ακόμη και σε ασθενείς που κατά τα άλλα είναι υγιείς και διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος.

Οι ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Αυστραλία μελέτησαν μια ομάδα 27 ανδρών ηλικίας 35 έως 70 ετών με νέα διάγνωση ήπιας έως σοβαρής υπνικής άπνοιας, χωρίς όμως συννοσηρότητες, αν και αυτές οι περιπτώσεις θεωρούνται σπάνιες. Οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες που πάσχουν από τη νόσο έχουν επιβαρυμένη υγεία από παθήσεις, όπως καρδιαγγειακή και μεταβολική νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη, χρόνια συστηματική φλεγμονή ή κατάθλιψη.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης