Όψιμα πρόωρα μωρά: Τι ισχύει για τα βρέφη που γεννιούνται μεταξύ 34 και 36 εβδομάδων – Ενημερωθείτε

Όψιμα πρόωρα μωρά: Τι ισχύει για τα βρέφη που γεννιούνται μεταξύ 34 και 36 εβδομάδων – Ενημερωθείτε

Τα νεογνά που γεννιούνται μεταξύ 34 και 36 εβδομάδων συχνά αναφέρονται ως όψιμα πρόωρα νεογνά και θεωρείται λανθασμένα ότι δεν κινδυνεύουν, γιατί είναι «σχεδόν τελειόμηνα». Η κ. Σταματίνα Λεοντιάδη, Παιδίατρος - Νεογνολόγος, Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του ΜΗΤΕΡΑ εξηγεί τι ακριβώς ισχύει για τα νεογνά με ήπια προωρότητα

prooro_moro
Ως προωρότητα ορίζεται η γέννηση ενός νεογνού πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης. Ενώ διεθνώς υπολογίζεται ότι 1 στα 10 νεογνά γεννιέται πρόωρα, στις αναπτυγμένες χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, όπου οι θεραπείες υπογονιμότητας έχουν βελτιωθεί σημαντικά και οι πολύδυμες και επιπλεγμένες κυήσεις έχουν αυξηθεί, τα ποσοστά προωρότητας εκτιμάται πως είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Όψιμα πρόωρα νεογνά

Αναμφισβήτητα, όσο πιο πρόωρο και λιποβαρές γεννιέται ένα νεογνό, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών για την υγεία του. Τα νεογνά που γεννιούνται μεταξύ 34 και 36 εβδομάδων αποτελούν μια υποομάδα νεογνών, που συχνά αναφέρονται ως όψιμα πρόωρα νεογνά, για τα οποία ο γενικός πληθυσμός θεωρεί λανθασμένα ότι δεν κινδυνεύουν, γιατί είναι «σχεδόν τελειόμηνα». Τα νεογνά αυτά, ενώ έχουν χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας και θα καταφέρουν να επιστρέψουν στην οικογένειά τους κατά κύριο λόγο υγιή, μπορεί να αντιμετωπίσουν βραχυπροθέσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης