Πόσο καλά «πιάνει» η μύτη μας και τι σημαίνει αυτό για την υγεία στα 70

Πόσο καλά «πιάνει» η μύτη μας και τι σημαίνει αυτό για την υγεία στα 70

Πόσο καλά «πιάνει» η μύτη σας; Αν σας ξεγελά συχνά, τότε ίσως έρθετε αντιμέτωποι με ορισμένες δυσκολίες, καθώς τα χρόνια περνούν. Τι έδειξαν οι έρευνες

230202204010_smelling
Προγνωστικός δείκτης καλών γηρατειών φαίνεται πως είναι η όσφρηση, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Gerontology. Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ειδικότερα, η αδυναμία όσφρησης θα μπορούσε να μαρτυρά υψηλό τον κίνδυνο ευθραυστότητας σε ηλικιωμένους.

Το σύνδροµο ευθραυστότητας είναι μία πάθηση που αφορά στην τρίτη ηλικία και χαρακτηρίζεται κυρίως από αυξηµένη ευπάθεια σε στρεσογόνους παράγοντες. Πολλά μπορεί να είναι τα πιθανά αίτια που οδηγούν στο σύνδρομο ευθραυστότητας, όπως γενετικοί, µεταβολικοί, περιβαλλοντικοί, κοινωνικοοικονοµικοί, διατροφικοί παράγοντες, συνήθειες του τρόπου ζωής, αλλά και χρόνιες νόσοι. Η ευθραυστότητα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για δυσµενείς εκβάσεις στην υγεία των ηλικιωµένων. Εντούτοις, δεν υπάρχει έως και σήμερα µια κοινώς αναγνωρισµένη και αποδεκτή κλίµακα κλινικής εκτίµησης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διερευνηθούν οι παράγοντες που θα μπορούσαν να προβλέψουν την πρόκληση του συνδρόμου, έτσι ώστε οι ασθενείς να προετοιμαστούν καλύτερα για τη διαχείριση του προβλήματος ή ακόμη και να το αποφύγουν.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης