Καρκίνος Θυρεοειδούς: Πόσο «φταίνε» η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο

Καρκίνος Θυρεοειδούς: Πόσο «φταίνε» η παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο

Ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, Δημήτρης Λινός εξηγεί το ρόλο της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του θυρεοειδούς και υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της παχυσαρκίας παγκοσμίως

221025152645_thryroid
Παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς είναι το μεταβολικό σύνδρομο και η παχυσαρκία. Τελευταίες μελέτες που αξιολόγησαν τη συσχέτιση της μεταβολικής υγείας και της παχυσαρκίας με τον κίνδυνο ανάπτυξής του, κατέληξαν ότι και τα δύο αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κακοήθειας στον αδένα. Μία εξ αυτών διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με κεντρική παχυσαρκία και μεταβολική διαταραχή διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, ακόμα κι όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν είναι υψηλός. Γι’ αυτό η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων θα πρέπει να ενταχθεί στις ομάδες-στόχους που ελέγχονται πιο επισταμένως για τον εν λόγω καρκίνο.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι o έβδομος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και η διάγνωσή του στις μέρες μας είναι πιο συχνή. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις νέες διαγνωστικές τεχνικές (όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία), οι οποίες είναι πιο ευαίσθητες επιτρέποντας την ανίχνευση μικρότερων όγκων του θυρεοειδούς, που πραγματοποιούνται συνήθως για λόγους διαφορετικούς από τον έλεγχο του θυρεοειδή.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης