Καρκίνος Ήπατος: Νέος βιοδείκτης επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση

Καρκίνος Ήπατος: Νέος βιοδείκτης επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση

Σε ακόμα μια πρωτοποριακή διαπίστωση προέβησαν επιστήμονες σχετικά με τη δράση ενός συγκεκριμένου μορίου, που θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στην έγκαιρη διάγνωση του έκτου πιο συχνού καρκίνου παγκοσμίως

220128142040_ipar
Μια μη αναγνωρισμένη μέχρι σήμερα λειτουργία των εξωκυτταρικών κυστιδίων (EVs) στον μεταστατικό καρκίνο του ήπατος παρατήρησαν ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ. Η ερευνητική ομάδα στο Τμήμα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ σε συνεργασία με ερευνητές του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής χώρας προέβησαν στα σημαντικά αυτά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία θα είναι δυνατή η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου αλλά και μια νέα θεραπευτική στρατηγική για τον καρκίνο του ήπατος. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Hepatology.

Η μέθοδος των ερευνητών

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αναλύσεις αίματος για να εξετάσουν το πρωτεομικό προφίλ των μορίων των κυκλοφορούντων εξωκυτταρικών κυστιδίων (EVs) ασθενών με καρκίνο του ήπατος σε πρώιμα και προχωρημένα στάδια. Η ομάδα ανακάλυψε μια σταδιακή ρύθμιση του πολυμερούς υποδοχέα ανοσοσφαιρίνης (pIgR) στα κυκλοφορούντα EVs στα άτομα ελέγχου, σε ασθενείς με καρκίνο στα πρώιμα στάδια σε σύγκριση με εκείνους στο προχωρημένο στάδιο. Τα επίπεδα των αυτά μειώνονται στο 70% περίπου των ασθενών μετά την επέμβαση. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν τον κρίσιμο ρόλο τους στην ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος και την καθιέρωσή του ως μη επεμβατικού διαγνωστικού δείκτη για τον καρκίνο του ήπατος.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης