Ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης: Τι ισχύει για μηχανικούς και αρχιτέκτονες

Ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης: Τι ισχύει για μηχανικούς και αρχιτέκτονες

Τα «αυθαίρετα» έχουν αναδειχθεί σε καυτό θέμα τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που θα πρέπει να αποκτήσουν παλιά και νεόδμητα ακίνητα, για την έκδοση της οποία ρόλο-κλειδί κατέχουν οι μηχανικοί. Πώς όμως μπορούν οι τελευταίοι να προφυλαχθούν από ανεπιθύμητους μπελάδες;

220117192112_insurance_asfalisi_home_katoikia
Για τη δυσάρεστη έκπληξη που περιμένει πολλούς ιδιοκτήτες που σχεδιάζουν μεταβιβάσεις ακινήτων διαβάσαμε προ ολίγων ημερών στο protothema.gr, οι οποίοι πέραν των τσουχτερών αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να αναλάβουν και τα έξοδα για την απόκτηση της απαραίτητης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, η οποία μπορεί να κοστίσει από 300€ για απλές περιπτώσεις έως και τα 1.000€ για περιπτώσεις σύνθετες όπως τα αυθαίρετα. Για την έκδοση της ταυτότητας απαιτείται βεβαίωση εξουσιοδοτημένου μηχανικού, στον οποίο παραδίδονται τα σχετικά απαιτούμενα έγγραφα. Σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων, προβλέπονται αυστηρές ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις για τα εμπλεκόμενα μέρη, με πρόστιμο ύψους 2.οοο€ έως 20.000€ για τον ιδιοκτήτη ενώ οι μηχανικοί κινδυνεύουν μέχρι και με αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν αφενός τη σημασία ασφάλισης κατοικίας, η οποία μπορεί να ανακουφίσει τους ιδιοκτήσες από τα έξοδα μελέτης και έκδοσης αδειών, ενώ η κατασκευή αυθαιρέτου δεν στερείται δυνατότητα ασφάλισης από όλους τους κινδύνους -πλην σεισμού συνήθως.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης