Αντιβιοτικά: To απολυμαντικό προϊόν που καθιστά πιο ανθεκτικά τα βακτήρια

Αντιβιοτικά: To απολυμαντικό προϊόν που καθιστά πιο ανθεκτικά τα βακτήρια

Υπάρχουν ορισμένα καθαριστικά που ναι μεν εξουδετερώνουν τα μικρόβια αλλά δεν είναι αθώα για την υγεία μας. Διαβάστε τι διαπίστωσαν οι ερευνητές σχετικά με τη συσχέτιση μιας δραστικής καθαριστικής ουσίας και της αντίστασης στα αντιβιοτικά

211116125223_katharistika
Με την αντίσταση στα αντιβιοτικά να αποτελεί μείζον υγειονομικό πρόβλημα σε όλον τον κόσμο, μάλλον δε θα περιμέναμε ορισμένα προϊόντα καθαρισμού να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών. Κι όμως, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία έρευνας που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, συγκεκριμένα απολυμαντικά ναι μεν είναι οι καλύτεροί μας σύμμαχοι ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς, δημιουργούν όμως παράλληλα ένα πρόβλημα: εμποδίζουν τη δράση των αντιβιοτικών, προάγοντας την αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Δρ. Francesca Short και τον καθηγητή Ian Paulsen, από το Τμήμα Μοριακής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Macquarie, εξέτασε για πρώτη φορά τις επιδράσεις του απολυμαντικού χλωριούχου βενζαλκόνιου (BAC) στους αμινογλυκοσίδες, oυσίες που βρίσκονται σε ορισμένα αντιβιοτικά, και αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των παθογόνων μικρο-οργανισμών όπως ο εντεροκόκκος (Enterococcus faecium), ο σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus), η κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (Klebsiella pneumoniae), το Acinetobacter Baumannii, η Αεριογόνος Ψευδομονάδα (Pseudomonas aeruginosa) και το εντεροβακτηρίδιο.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης