Μαλακοί φακοί επαφής: 60 χρόνια μετά την εφεύρεση που μας ελευθέρωσε από τα γυαλιά

Μαλακοί φακοί επαφής: 60 χρόνια μετά την εφεύρεση που μας ελευθέρωσε από τα γυαλιά

Μια ιδιαίτερη τιμή επιφύλαξε στον Ότο Βίχτερλε, τον δημιουργό των μαλακών φακών επαφής, η Google αφιερώνοντάς του το σημερινο doodle της. Με αυτή την αφορμή ο κ. Σωτήρης Πλαΐνης, Οπτικός - Οπτομέτρης και επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Οπτικής και Όρασης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μας παρουσιάζει την ιστορία των φακών επαφής και όλες τις επιστημονικές εξελίξεις που τους αφορούν

fakoiepafis
Η Google αφιερώνει τη σημερινή μέρα στους φακούς επαφής και στον εφευρέτη τους Otto Wichterle με αφορμή την 108η επέτειο γενεθλίων του. Μάλιστα, αυτά τα Χριστούγεννα συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου μαλακού, αλλά και 35 χρόνια από τη χρήση του πρώτου σκληρού αεροδιαπερατού φακού επαφής.

Πιο συγκεκριμένα, ανήμερα των Χριστουγέννων του 1961 ο Τσέχος μηχανολόγος και μετέπειτα διδάκτωρ στη Χημεία Otto Wichterle κατασκεύασε τους πρώτους τέσσερις φακούς επαφής, με λεπτά και λεία άκρα. Οι φακοί αυτοί κατασκευάστηκαν με τη βοήθεια μιας ατράκτου από μηχανή και μιας γεννήτριας (δυναμό) από το ποδήλατο του γιου του, από το συνθετικό πολυμερές HEMA, που ο ίδιος είχε ανακαλύψει. Αφού ξέπλυνε τους φακούς με διάλυμα φυσιολογικού ορού, στο οποίο παρέμειναν για όλη τη διάρκεια της νύχτας, τους εφάρμοσε στους οφθαλμούς του. Αν και οι φακοί αυτοί δε διέθεταν την κατάλληλη, για το δικό του διαθλαστικό σφάλμα, διορθωτική δύναμη, εντούτοις ήταν πολύ άνετοι.



Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou,gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης