Κορωνοϊός – Γρίπη: Η διπλή «απειλή» του χειμώνα – Πώς θα προστατευτούμε

Παρόλο που τα κρούσματα κορωνοϊού αυτή την περίοδο παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις στις περισσότερες δυτικές χώρες, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι αυτή η απειλή πάψει να υπάρχει - Μια μεγάλη ανησυχία των ειδικών για τον φετινό χειμώνα, λοιπόν, είναι μια πιθανή αναζωπύρωση της COVID-19 ταυτόχρονα με την επανεμφάνιση άλλων αναπνευστικών παθήσεων και ιδιαίτερα της γρίπης

Σε ολόκληρο τον κόσμο, οι λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης έπεσαν κατακόρυφα και σχεδόν εξαφανίστηκαν με την εμφάνιση της πανδημίας, καθώς τα μέτρα κοινωνικής απόστασης που εφαρμόστηκαν για την προστασία από τον κορωνοϊό περιόρισαν και την εξάπλωση της γρίπης. «Δυστυχώς, όμως, αυτό σημαίνει ότι τώρα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προετοιμασμένοι για τη γρίπη τον φετινό χειμώνα», σχολιάζει σε σχετική δημοσίευση στο The Conversation ο Δρ. Paul Hunter, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia.

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι ανοσολογικές αποκρίσεις στην COVID-19 και τη γρίπη είναι εν μέρει παρόμοιες. Η σχετικά πρόσφατη λοίμωξη ή ο εμβολιασμός παρέχουν καλή προστασία έναντι μιας επακόλουθης λοίμωξης, αλλά σύντομα η προστασία αυτή αρχίζει να φθίνει. Οι πρώιμες επαναλοιμώξεις είναι σε γενικές γραμμές ασυμπτωματικές ή σχετικά ήπιες, αλλά όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα από την παραγωγή της ανοσίας μέχρι την επαναλοίμωξη, τόσο πιο σοβαρή θα είναι αυτή.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr