Γλαύκωμα: Τα δημοφιλή φάρμακα που μειώνουν κατά 50% τον κίνδυνο

Γλαύκωμα: Τα δημοφιλή φάρμακα που μειώνουν κατά 50% τον κίνδυνο

Τις αυξημένες πιθανότητες που διατρέχει ένας ασθενής με διαβήτη να αναπτύξει γλαύκωμα περιορίζει στο μισό μια κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιείται ήδη εκτενώς για την αντιμετώπιση του διαβήτη – Τι δείχνουν τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα νέας επιστημονικής μελέτης

190312135611_slider-glaukoma-1280x720
Μια δημοφιλής κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη, οι αγωνιστές του υποδοχέα GLP-1R είναι πιθανό να προστατεύουν τους διαβητικούς ασθενείς και από γλαύκωμα, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών από το Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Scheie του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, η οποία δημοσιεύθηκε στο British Journal of Ophthalmology.

Οι ερευνητές εξέτασαν αναδρομικά δεδομένα 1.961 ασθενών με διαβήτη, οι οποίοι ξεκινούσαν τη λήψη αυτής της κατηγορίας φαρμάκων, και τους αντιστοίχησαν με 4.371 άτομα της ομάδας ελέγχου. Μετά από 150 ημέρες κατά μέσο όρο, 10 ασθενείς στην ομάδα λήψης των φαρμάκων διαγνώσθηκαν με γλαύκωμα (0,5%), ενώ από την ομάδα ελέγχου διαγνώσθηκαν 58 ασθενείς (1,3%). Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο υποδοχέας των αγωνιστών GLP-1 μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο ενός ασθενή με διαβήτη να αναπτύξει γλαύκωμα.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζει και μια άλλη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου που διεξήχθη το 2020 και βρήκε ότι οι αγωνιστές GLP-1R μείωσαν τη νευροφλεγμονή και απέτρεψαν τον θάνατο των γαγγλιακών κυττάρων στον αμφιβληστροειδή των ποντικιών. Αυτή η κατηγορία φαρμάκων έχει παρουσιάσει, επίσης, παρόμοιες προστατευτικές επιδράσεις έναντι των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον σε ζωικά μοντέλα και αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εξέλιξη κλινικές δοκιμές για να εξεταστούν τα φάρμακα έναντι νευροεκφυλιστικών παθήσεων και σε ανθρώπους.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης