Η πανδημία του 21ου αιώνα – Πλήττει 200.000 Έλληνες – Τα φάρμακα που δίνουν ελπίδα

Η πανδημία του 21ου αιώνα – Πλήττει 200.000 Έλληνες – Τα φάρμακα που δίνουν ελπίδα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Αλτσχάιμερ στις 21 Σεπτεμβρίου, ο κύριος Ευάγγελος Κατσαρός, Νευρολόγος εξηγεί στο ygeiamou.gr την αξία της έγκαιρης διάγνωσης για την ποιότητα ζωής του ασθενή και τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που επιβραδύνουν την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών

210920142238_dementia1
Περίπου 200.000 Έλληνες εκτιμάται ότι πάσχουν από άνοια, με 6 στους 10 να έχουν τη συχνότερη μορφή της, δηλαδή νόσο Αλτσχάιμερ. Η σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών που χαρακτηρίζει την άνοια και τους υποτύπους της (νόσος Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια, άνοια με σωμάτια Lewy και μετωποκροταφική άνοια) αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα καθώς επηρεάζει καταλυτικά τον ίδιο και το οικογενειακό περιβάλλον του ασθενή και συνεπάγεται ένα συχνά δυσβάσταχτο ετήσιο κόστος φροντίδας.

Παρά το γεγονός ότι, η άνοια έχει χαρακτηριστεί ως η πανδημία του 21ου αιώνα, παρατηρείται έλλειμα γνώσης και ενημέρωσης. Γι’ αυτό και φέτος, όπως εξηγεί στο ygeiamou.gr ο κύριος Ευάγγελος Κατσαρός, Νευρολόγος M.D*., η Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ στις 21 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένη στη «δύναμη της γνώσης».

Σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό κόστος
Στην Ελλάδα ο αριθμός των ασθενών με άνοια υπολογίζεται σε περίπου 200.000, με τις συνέπειες, ωστόσο, να επηρεάζουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Πρόκειται για πάθηση στην οποία η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών κάνει τον ασθενή να χάνει τον έλεγχο του εαυτού του, με αποτέλεσμα να έχει ανάγκη αρκετών ανθρώπων -των φροντιστών- του άμεσου περιβάλλοντός του για να επιβιώσει.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης