Καρκίνος παχέος εντέρου: Να πώς μπορεί να αυξηθεί κατά 17% ο κίνδυνος

Καρκίνος παχέος εντέρου: Να πώς μπορεί να αυξηθεί κατά 17% ο κίνδυνος

Σήμα κινδύνου σχετικά με την αλόγιστη λήψη αντιβιοτικών εκπέμπει πρόσφατη σουηδική μελέτη που τη συνδέει με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

190527142836_Pills_Medicines-1280x720
Η ανορθολογική χρήση των αντιβιοτικών δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων αλλά και εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε βάθος πέντε έως δέκα ετών, διαπιστώνει πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Umeå της Σουηδίας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η αιτία βρίσκεται στις αλλαγές που προκαλούνται στο εντερικό μικροβίωμα από τα αντιβιοτικά.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν μέσα από τη μελέτη στοιχείων 40.000 ασθενών από το Μητρώο Καρκίνου Παχέος Εντέρου της Σουηδίας για την περίοδο 2010-2016, τα οποία συγκρίθηκαν με εκείνα μιας ομάδας ελέγχου 200.000 ατόμων χωρίς καρκίνο από τον πληθυσμό της χώρας. Οι πληροφορίες σχετικά με την ατομική λήψη αντιβιοτικών αντλήθηκαν από το Εθνικό Μητρώο Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων για το χρονικό διάστημα 2005–2016.

Όπως διαπιστώθηκε, η χρήση αντιβιοτικών για περισσότερους από έξι μήνες ανεξαρτήτως φύλου συνδέθηκε με 17% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο ανιόν κόλον, το πρώτο τμήμα του παχέος εντέρου στο οποίο προωθούνται οι τροφές μετά το λεπτό έντερο, επίπτωση που ωστόσο δεν παρατηρήθηκε για το κατιόν κόλον. Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν εμφανής σε διάστημα πέντε έως δέκα ετών και, παρά το ότι οι πιθανότητες αυξάνονταν αναλογικά με την ποσότητα αντιβιοτικών, ο κίνδυνος ήταν στατιστικά σημαντικός ακόμη και για όσους είχαν λάβει αντιβιοτική αγωγή άπαξ.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης