Αφαίρεση επινεφριδίων: Όλες οι χειρουργικές τεχνικές – Ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη

Αφαίρεση επινεφριδίων: Όλες οι χειρουργικές τεχνικές – Ποια είναι η πιο ενδεδειγμένη

Τα επινεφρίδια ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, την καρδιακή λειτουργία, την αρτηριακή πίεση και την αντίδραση του οργανισμού στο στρες και τη φλεγμονή. Ενημερωθείτε για τον ρόλο τους καθώς και για τις τεχνικές αφαίρεσής τους

doctor-patient-woman
Τα επινεφρίδια είναι δύο μικροί ενδοκρινείς αδένες που εντοπίζονται στο πίσω μέρος της κοιλίας και επάνω από το κάθε νεφρό. Έχουν σύνθετο ρόλο επειδή παράγουν και εκκρίνουν ορμόνες οι οποίες επηρεάζουν σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η αλδοστερόνη, η κορτιζόλη, η αδρεναλίνη. Με αυτό τον τρόπο τα επινεφρίδια ρυθμίζουν τον ανθρώπινο μεταβολισμό, την καρδιακή λειτουργία, την αρτηριακή πίεση, και την αντίδραση του οργανισμού στο stress και τη φλεγμονή.

Πότε χρειάζεται χειρουργική αφαίρεση του επινεφριδίου;

Η επινεφριδεκτομή πρέπει να πραγματοποιείται στις εξής περιπτώσεις:

1) Όταν υπάρχει κάποιο λειτουργικό αδένωμα (όζος) στο επινεφρίδιο, δηλαδή ογκίδιο το οποίο προξενεί παθήσεις λόγω υπερπαραγωγής ορμονών. Συνήθη παραδείγματα λειτουργικών όζων περιλαμβάνουν το φαιοχρωμοκύττωμα (υπερέκκριση αδρεναλίνης), το αλδοστερόνωμα (υπερέκκριση αλδοστερόνης), και το επινεφριδικό αδένωμα με υπερέκκριση κορτιζόλης (σύνδρομο Cushing).

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης