Πάμε για check up: Τι πρέπει να βάλουμε στο πλάνο της υγείας μας

Πάμε για check up: Τι πρέπει να βάλουμε στο πλάνο της υγείας μας

Βαδίζοντας μπροστά στο μέτωπο του κορωνοϊού μείναμε πίσω σε ό,τι αφορά τον καθιερωμένο προληπτικό προσυμπτωματικό έλεγχο της υγείας μας. Ας βάλουμε λοιπόν ξανά στο πλάνο μας τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις σύμφωνα με την ηλικία και το φύλο μας ώστε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος

210527180531_thumbsup
Ζώντας τους τελευταίους 16 μήνες με έναν παγκόσμιο αόρατο εχθρό, τον κορωνοϊό, μικροί και μεγάλοι βιώνουμε σημαντικές αλλαγές, άλλοτε ραγδαίες και ορατές, άλλοτε σιωπηλές αλλά ανατρεπτικές, στην καθημερινότητά μας. Η υγεία (μας) βρίσκεται δυναμικά στο προσκήνιο και όλα όσα την αφορούν μοιάζουν να νοηματοδοτούν τη ζωή μας. Κι ενώ τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μόλυνσης με τον κορωνοϊό, ο διαγνωστικός έλεγχος για την ανίχνευση της λοίμωξης COVID-19 και ο εμβολιασμός έναντι του ιού έχουν γίνει ρουτίνα, βοηθώντας μας να κερδίσουμε σε αυτόν τον διαρκή «κλεφτοπόλεμο» με τον κορωνοϊό, κατά το ίδιο διάστημα, της επιδημίας, χάσαμε τα αντανακλαστικά μας σε ό,τι αφορά τον προληπτικό, προσυμπτωματικό έλεγχο της υγείας μας και την άμυνά μας έναντι άλλων γνωστών «εχθρών», όχι νέων όπως ο κορωνοϊός.

Διεθνώς διαπιστώνεται μείωση κατά 68% των τεστ ΠΑΠ, κατά 64,7% του ελέγχου της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και κατά 66,6% των λιπιδίων, κατά 17,4% και 33,8% του ελέγχου καρκινικών δεικτών CA 15-3 και CA 125, ενώ έχουν αυξηθεί το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, η ψυχολογική επιβάρυνση, αλλά και η παραμέληση των προβλεπόμενων εμβολιασμών που υπερβαίνει το 70%. Για τους ειδικούς τόσο η παράλειψη του προσυμπτωματικού ελέγχου όσο και του εμβολιαστικού προγράμματος βάσει της ηλικίας συνιστούν μείζονες κινδύνους για τη δημόσια υγεία, που ωστόσο μπορεί να αποδυναμωθούν ή και να εξαλειφθούν με συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης