Πέτρες στη χολή: Οι ανεπιθύμητες επιπλοκές – Η σωστή αντιμετώπιση

Πέτρες στη χολή: Οι ανεπιθύμητες επιπλοκές – Η σωστή αντιμετώπιση

Η χολολιθίαση αποτελεί την πιο συχνή πάθηση της χοληδόχου κύστης - Για τις επιπλοκές της και την αντιμετώπισή τους μάς ενημερώνει ο Δρ Αλέξανδρος Γιακουστίδης, Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στη χειρουργική ογκολογία ήπατος, παγκρέατος, γαστρεντερικού και στη λαπαροσκοπική/ρομποτική χειρουργική

210309161039_surgery2
Η χοληδόχος κύστη αποτελεί έναν μικρό σάκο που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ και λειτουργεί ως χώρος αποθήκευσης της χολής. Η χολή παράγεται από το ήπαρ, χρησιμεύει στην πέψη των τροφών και μεταφέρεται μέσω των χοληφόρων αγγείων στο δωδεκαδάκτυλο.

Τί εννοούμε όταν λέμε χολολιθίαση ή πέτρες στη χολή;
Η χολολιθίαση αποτελεί την πιο συχνή πάθηση της χολοδόχου κύστης. Στην Ελλάδα συχνά αναφέρεται από τους ασθενείς ως «πέτρες στη χολή». Αρκετοί άνθρωποι μπορεί να έχουν χολολιθίαση αλλά να μην το γνωρίζουν και η διάγνωση να τίθεται όταν φτάσουν προχωρήσουν τα συμπτώματα με κυρίαρχο τον έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα και να ακολουθήσει η διάγνωση μέσω υπερηχογραφήματος. Είναι μία πάθηση που αφορά πολύ συχνά το γυναικείο πληθυσμό αλλά φυσικά επηρεάζει και τους άνδρες. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ηλικία (αυξάνει η πιθανότητα εμφάνισης σε άτομα άνω των 40 ετών), η απότομη απώλεια βάρους, η διατροφή πλούσια σε λίπη.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης