Μνήμη: Καλά νέα για όσους παίρνουν ένα μεσημεριανό ύπνο – Η διάρκεια που ωφελεί

Μνήμη: Καλά νέα για όσους παίρνουν ένα μεσημεριανό ύπνο – Η διάρκεια που ωφελεί

Ένας σύντομος ύπνος το μεσημέρι όχι μόνο μας ξεκουράζει αλλά βελτιώνει και τη μνήμη σύμφωνα με τους ειδικούς. Μην το παρακάνετε όμως γιατί η διάρκεια μετράει

190228142941_ypnos_alzheimers-1280x720
Αν είστε από αυτούς που χωρίς λίγα λεπτά ύπνου μετά το μεσημεριανό φαγητό «υπολειτουργείτε» το υπόλοιπο της ημέρας, σας έχουμε καλά νέα. Σύμφωνα με μια έρευνα μικρής κλίμακας από την Κίνα, ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος (από 5 λεπτά εώς και δύο ώρες) δε συμβάλλει απλώς στην ξεκούραση αλλά και στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης και της σκέψης.

Οι σχεδόν 2.200 ενήλικες που εξετάσθηκαν από τους ερευνητές υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος και γνωστικές αξιολογήσεις, ενώ παράλληλα υπολογίστηκε ο χρόνος και η συχνότητα της μεσημεριανής ξεκούρασης. Από αυτούς, σχεδόν οι 1500 έπαιρναν έναν υπνάκο συστηματικά το μεσημέρι. Συγκριτικά με όσους δεν κοιμόντουσαν το μεσημέρι, όσοι ξεκουράζονταν έστω και λίγο είχαν καλύτερες αποδόσεις στις γνωστικές αξιολογήσεις όσον αφορά την αίσθηση του χώρου, τη μνήμη και τη λεκτική ευχέρεια. Παρόλα αυτά, αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης οπότε δεν μπορεί να αποδειχθεί σχέση αιτίας και αιτιατού μεταξύ του ύπνου και των βελτιωμένων αποτελεσμάτων στις γνωστικές αξιολογήσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης