Καρδιά: Το απλό τεστ που «ξετρυπώνει» τον κρυφό κίνδυνο

Καρδιά: Το απλό τεστ που «ξετρυπώνει» τον κρυφό κίνδυνο

H νέα ανακάλυψη θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια χάρη στην έγκαιρη ανίχνευση σοβαρών καταστάσεων όπως η αθηροσκλήρωση, οι οποίες μπορούν να καταλήξουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο

190620161415_aima_test
Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορούσε να εντοπίσει τον αδιόρατο αλλά υψηλό κίνδυνο που διατρέχουν φαινομενικά υγιείς άνθρωποι για καρδιοπάθειες, χάρη σε μια νέα και πρωτοφανή ανακάλυψη από το Πανεπιστήμιο του Otago, στο Christchurch. Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας δημοσιεύονται στο Peptides.

Η ερευνητική ομάδα από το Christchurch Heart Institute του Πανεπιστημίου, μελέτησαν τα δείγματα αίματος και τις καρδιολογικές εξετάσεις 665 υγιών νέων και μεσήλικων ατόμων χωρίς ιατρικό ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Όπως φάνηκε, τα άτομα με υψηλή συγκέντρωση μιας ορμόνης στο αίμα, που ονομάζεται C-Νατριουρητικό Πεπτίδιο (CNP), είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αθηροσκλήρωση, μειωμένη αντλητική ικανότητα της καρδιάς, υψηλότερα επίπεδα λίπους στο αίμα και το ήπαρ και μειωμένη νεφρική λειτουργία, όλα ενδείξεις αυξημένου κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης