Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Η κίνηση – κλειδί για τη γέννηση υγιών μωρών

Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Η κίνηση – κλειδί για τη γέννηση υγιών μωρών

Με ποιο τρόπο κατάφεραν στις σκανδιναβικές χώρες να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης που σχετίζεται με την εξωσωματική γονιμοποίηση. Η έρευνα είναι αποκαλυπτική

200707152527_couple
Πριν από δεκαπέντε χρόνια, μελέτη σε ευρύ πληθυσμιακό δείγμα από τη Δανία, συμπέραινε πως τα βρέφη που γεννήθηκαν με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης. Μολονότι ο απόλυτος κίνδυνος ήταν μικρός, μελέτες της εποχής που παρουσίαζαν την εγκεφαλική παράλυση ως τον μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την ανάπτυξη του βρέφους, επισκίαζε τη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η εξήγηση των επιστημόνων είναι ότι νεογνά που γεννιούνται μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης λόγω αυξημένου ποσοστού πολλαπλών κυήσεων, χαμηλού βάρους γέννησης και προωρότητας.

Νέα μελέτη πληθυσμού μεγάλης κλίμακας, χρησιμοποιώντας στοιχεία από ξεχωριστές ομάδες τοκετών στη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικής παράλυσης για τα παιδιά που συνελήφθησαν με εξωσωματική γονιμοποίηση, έχει μειωθεί περισσότερο από 50% τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης