Κορωνοϊός: Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εδραιώνει τη θέση του εν μέσω πανδημίας - Δίχως τέλος οι βασιλικές εκκαθαρίσεις

Κορωνοϊός: Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν εδραιώνει τη θέση του εν μέσω πανδημίας - Δίχως τέλος οι βασιλικές εκκαθαρίσεις

Τρία ακόμα μέλη της βασιλικής οικογένειας βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης, χωρίς καμία αιτιολογία -  Στο παρελθόν, έντεκα πρίγκιπες, τέσσερις εν ενεργεία υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί είχαν τεθεί υπό κράτηση από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, με εντολή του διαδόχου στο πλαίσιο «εκστρατείας εναντίον της διαφθοράς»

prince_ar
Τί και αν η πανδημία έχει θέσει την παγκόσμια οικονομία σε λήθαργο, παραλύοντας έναν ολόκληρο πλανήτη; Τίποτα δεν πτοεί τον Σαουδάραβα πρίγκιπα-διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος εμφανίζεται στα τελευταία στάδια προετοιμασίας του δρόμου του προς τον θρόνο. Μεσούντος του κορωνοϊού, βρίσκεται σε καραντίνα με τον βασιλιά πατέρα του, συνεχίζοντας, όμως, τις ενδοοικογενειακές εκκαθαρίσεις.

Τρία ακόμα μέλη της βασιλικής οικογένειας βρίσκονται υπό καθεστώς κράτησης, χωρίς καμία αιτιολογία. Συνελήφθησαν ο αδελφός του βασιλιά Σαλμάν πρίγκιπας Αχμέντ μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ, ο πρίγκιπας και πρώην διάδοχος του θρόνου μέχρι το 2017 Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ και ο μικρότερος αδελφός του πρίγκιπας Ναβάφ μπιν Ναγιέφ. Ένα ακόμα μέλος της βασιλικής οικογένειας και εγγονή του ιδρυτή μονάρχη της χώρας αποκάλυψε ότι κρατείται στη φυλακή με μία από τις κόρες της. Η πριγκίπισσα Μπάσμα μπιντ Σαούντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ εκλιπαρεί άμεσης ιατρικής περίθαλψης.

Δεν πρόκειται για κάτι πρωτάκουστο. Στο παρελθόν, έντεκα πρίγκιπες, τέσσερις εν ενεργεία υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί είχαν τεθεί υπό κράτηση από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, με εντολή του διαδόχου και γιού της τρίτης συζύγου του Βασιλιά, στο πλαίσιο «εκστρατείας εναντίον της διαφθοράς». Όσο, μάλιστα, πληθαίνουν οι φήμες ότι η εύθραυστη υγεία του 84χρονου βασιλιά επιδεινώνεται, κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ανάμεσα στη Βασιλική οικογένεια. Αμερικάνος δημοσιογράφος που παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα στο Παλάτι του Ριάντ, υποστηρίζει ότι οι κινήσεις αυτές σηματοδοτούν την επιστροφή του 35χρονου πρίγκιπα διαδόχου. Επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο που διατηρούσε χαμηλούς τόνους, εξαιτίας των αντιδράσεων για την εμπλοκή του στη δολοφονία του αντιφρονούντος δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Απ’ ότι φαίνεται, όμως, δεν μπορεί να αντισταθεί. «Αυτός είναι ο χαρακτήρας του, παίρνει παράτολμες και παρορμητικές αποφάσεις», σχολιάζει ο Γκρεγκ Μπρουκ.

Ο 35χρονος πρίγκιπας διάδοχος και ντε φάκτο ηγέτης του σουνιτικού βασιλείου αποτελεί μία ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη φιγούρα, ειδικά μετά την τραγωδία της υπόθεσης Κασόγκι. Προκαλεί τρόμο εντός και εκτός της χώρας του, με την πλειονότητα των Σαουδαράβων αντιφρονούντων που ζουν στο εξωτερικό, να βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας. Την ώρα που επιχειρεί να προσελκύσει περισσότερους δυτικούς επενδυτές στη Σαουδική Αραβία και δεσμεύεται να αναμορφώσει το Βασίλειο, καταργώντας τη μαστίγωση ως μορφή τιμωρίας, βρίσκεται στο στόχαστρο της Διεθνούς Αμνηστίας και όχι μόνο. Παρ’ ότι, η επένδυση του Σαουδάραβα Πρίγκιπα στη Νιουκάσλ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους οπαδούς της, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να θυμίσουν το ποιόν του. Η διευθύντρια του βρετανικού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστείας Κέιτ Άλεν έστειλε επιστολή στον επικεφαλής της Premier League Ρίτσαρντ Μάστερς, καλώντας τον να μην επιτρέψει την μετατροπή της διοργάνωσης σε «πλυντήριο». Η Sun πάντως αρκέστηκε στο να συγκρίνει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Σίτι Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ.

Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι η αμετροέπειά του αποτυπώθηκε και στο κατασκοπικό θρίλερ που εμπλέκει τον ίδιο και τον Αμερικανό ιδρυτή της Amazon. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Guardian, ο πρίγκιπας Σαλμάν έστειλε βίντεο με ιό στον Τζεφ Μπέζος. Στοιχεία υποκλάπηκαν από το κινητό του και ως δια μαγείας το περιοδικό National Enquirer απέκτησε πρόσβαση σε προσωπικά μηνύματα του τεχνολογικού μεγιστάνα.

Η σπατάλη του διαδόχου, συγκρίνεται μονάχα με την ακόρεστη δίψα του για εξουσία. Αγόρασε ένα γιοτ 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι, όμως, και φιλότεχνος, αφού απέκτησε σε δημοπρασία ένα πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Στέφτηκε διάδοχος, μετά από δολοπλοκίες δύο ετών, βάση των οποίων εκτόπισε τον αδελφό του. Έχει σπουδάσει νομική στο πανεπιστήμιο King Saud University, το παλαιότερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας. Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε σε πολλές κρατικές εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας, πριν τοποθετηθεί ως σύμβουλος του Βασιλιά. Παρ’ ότι ακόμα τυπικά δεν κατέχει τον θρόνο, διοικεί ήδη την χώρα. Ακούγεται ότι είναι εργασιομανής, περνώντας ακόμα και 17 ώρες την ημέρα στο γραφείο του. Δεν δέχεται κριτική, έχοντας στο πλευρό του συνεργάτες που τείνουν να συμφωνούν σε όλα μαζί του. Κάποιοι που υπονόησαν διαφωνίες, έστω και διπλωματικά, υπέστησαν συνέπειες. Τη δική του υπογραφή φέρει και ο πόλεμος του πετρελαίου, ο οποίος ανέτρεψε δραματικά την αγορά ενέργειας.

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη Τσιόδρα: Μετανάστες στο Κρανίδι απείλησαν τη ζωή των στελεχών του ΕΟΔΥ

«Γυαλιά καρφιά» το κέντρο υγείας Σχηματαρίου από συγγενείς ασθενούς που κατέληξε

Viral βίντεο: Ποιος είπε στον Νεοϋορκέζο Κυβερνήτη ότι τα «σκατά» σημαίνουν «τίποτα» στα ελληνικά;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης