Κορωνοϊός: H Εσθονία απελαύνει όλους τους ξένους εργάτες μετά τη λήξη της σύμβασης εργασίας τους

Κορωνοϊός: H Εσθονία απελαύνει όλους τους ξένους εργάτες μετά τη λήξη της σύμβασης εργασίας τους

Το Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο για την απέλαση ξένων εργατών από χώρες εκτός της ΕΕ μετά τη λήξη της σύμβασης εργασίας τους - Αντιδρούν η αντιπολίτευση, οι εργοδότες και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

estonia
Το κοινοβούλιο της Εσθονίας ενέκρινε σήμερα έναν νέο νόμο που επιτρέπει να απελαύνονται όταν εκπνέει η σύμβαση εργασίας τους οι ξένοι εργαζόμενοι από χώρες εκτός της ΕΕ, σε μία στιγμή που η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο με 54 ψήφους υπέρ, έναντι 40 κατά. Οι μεγαλύτερες ομάδες ξένων εργαζομένων στην Εσθονία προέρχονται από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τις ΗΠΑ και την Ινδία. Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος, θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας μέσα στις επόμενες 14 ημέρες. Αυτός έχει το δικαίωμα να τον απορρίψει σε περίπτωση που θεωρήσει πως αντιβαίνει το Σύνταγμα.

«Εάν αυτό συμβεί, τότε τίθεται το ερώτημα τι κάνουν οι ξένοι χωρίς εργασία και εισόδημα στην Εσθονία, πώς τα βγάζουν πέρα, πώς προστατεύονται τα κοινωνικά δικαιώματα και οι ανάγκες τους», δήλωσε ο Γιαάνους Καριλάιντ, επικεφαλής της επιτροπής δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου.

Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός στην Εσθονίας περιλαμβάνει και το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Εσθονίας (EKRE), του οποίου το ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό πρόγραμμα του έδωσε διπλάσιο αριθμό ψήφων κατά τις εκλογές του Μαρτίου 2019.

Η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, το Κόμμα Μεταρρύθμισης της αντιπολίτευσης, καταψήφισε το νόμο: «Είναι σαφές ότι πρόκειται για έναν ξενοφοβικό νόμο, όταν το σκεφθείτε. Αυτός ο νόμος δεν μπορεί να είναι το χαρακτηριστικό ενός πολιτισμένου και δημοκρατικού κράτους», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Tόομας Κιβιμάγκι, του Κόμματος της Μεταρρύθμισης.

Η βιομηχανία και οι εργοδοτικές οργανώσεις αντιτάχθηκαν έντονα στο σχέδιο, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός επέμεινε στις δυνατότητες να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των θέσεων εργασίας για τους Εσθονούς.

Κλείσιμο
Η οικονομία της Εσθονίας, που κυρίως εξαρτάται από τις εξαγωγές, έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τον κορωνοϊό, με την Κεντρική Τράπεζα να προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 14% για φέτος, σε περίπτωση που οι περιορισμοί στις μετακινήσεις συνεχισθούν έως τον Αύγουστο. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί 10-13% (από 4,5%) έως το τέλος του 2020.

Στη χώρα του 1,3 εκατομμυρίου κατοίκων έχουν καταγραφεί πάνω από 1.500 κρούσματα και 43 θάνατοι από κορωνοϊό έως σήμερα.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Υόρκη - Κουόμο: Η χαλάρωση των μέτρων πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή


Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: H χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει το τέλος του κορωνοϊού

Ιταλία: Μεγάλος περιορισμός των κρουσμάτων κορωνοϊού - Άλλοι 454 νεκροί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης