Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Ο Αιθίοπας επικεφαλής που κάνει πυρ και μανία τον πρόεδρο Τραμπ

Κορωνοϊός - ΠΟΥ: Ο Αιθίοπας επικεφαλής που κάνει πυρ και μανία τον πρόεδρο Τραμπ

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είναι σκληρό καρύδι - Οι καλές σχέσεις με την Κίνα και η κόντρα με τον Τραμπ

tedros_poy
Είναι τέρας ψυχραιμίας, φιλόδοξος και ρεαλιστής.

Ο άνθρωπος που καθορίζει την στρατηγική 194 χωρών για την αντιμετώπιση του Covid- 19, ως γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είναι παντρεμένος, πατέρας πέντε παιδιών και «σκληρό καρύδι». Έτσι τον έμαθε η ζωή. Εχασε τον αδερφό του σε ηλικία τεσσάρων ετών από ιλαρά κι έκτοτε έβαλε στόχο να μην πεθάνει άλλο παιδί από την ασθένεια.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους παραχωρεί σχεδόν καθημερινά συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοιού.

Είναι ο πρώτος επικεφαλής του ΠΟΥ από την «μαύρη ήπειρο». Ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από δυόμισι χρόνια, με τη δέσμευση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στον οργανισμό και να αντιμετωπίσει παθήσεις που σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, όπως η ελονοσία, η ιλαρά, η παιδική πνευμονία και το AIDS.

Ωστόσο, στη διάρκεια της θητείας του επικεντρώθηκε στον ιό Εμπολα που έπληξε τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και πρόσφατα στον κορωνοϊό.

Ο 55χρονος επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με το αβίαστο χαμόγελο δείχνει απλός και συγκαταβατικός. Στην πραγματικότητα όμως είναι αυτό που λέμε ήρεμη δύναμη.

Κλείσιμο
Προτού αναλάβει τα ηνία του διεθνούς οργανισμού διετέλεσε υπουργός Υγείας και εν συνεχεία υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας.

Γεννήθηκε στην Ασμάρα το 1965 (έγινε πρωτεύουσα της Ερυθραίας μετά την ανεξαρτητοποίηση της από την Αιθιοπία το 1991).

Ο θάνατος του αδελφού του σε ηλικία τεσσάρων ετών του υπέδειξε τον επαγγελματικό του δρόμο. Ενώ ήταν φοιτητής Βιολογίας , συνειδητοποίησε ότι η άγνωστη τότε αιτία θανάτου του αδελφού του ήταν η ιλαρά.

«Δεν το είχα δεχθεί. Δεν θέλω να το δεχθώ ούτε σήμερα», είχε τονίσει, προσθέτοντας ότι είναι άδικο ένα παιδί να πεθαίνει από μία ασθένεια που μπορεί να προληφθεί με ένα εμβόλιο, επειδή γεννήθηκε σε λάθος μέρος του πλανήτη. «Η καθολική κάλυψη υγείας είναι το άλφα και το ωμέγα για μένα», είχε δηλώσει πριν από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας και λίγο πριν από την εκλογή του ως επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ έγινε μέλος του «Μετώπου Απελευθέρωσης Ανθρώπων της Τίγκρεϊ», το οποίο βρισκόταν στην εμπροσθοφυλακή για την ανατροπή του Αιθίοπα δικτάτορα Μενγκίστου Χαϊλέ Μαριάμ.

Ως υπουργός της κυβέρνησης από το 2005, θεωρούνταν πιο προσιτός και φιλικός από τα υπόλοιπα μέλη του κόμματός του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχει λάβει διακρίσεις και επαίνους για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και τη βελτίωση στην πρόσβαση των πολιτών της Αιθιοπίας στην υγειονομική περίθαλψη.

Καλές σχέσεις με την Κίνα

Ο Τέντρος διατηρεί καλές σχέσεις με την Κίνα την οποία και επισκέφτηκε σχετικά άμεσα όταν ξεκίνησε το ξέσπασμα του Covid- 19. Οι «κακές γλώσσες» λένε ότι το Πεκίνο ανέλαβε την εκστρατεία του για να αναλάβει ως επικεφαλής του ΠΟΥ, γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

«Η Κίνα έθεσε νέα στάνταρντ στον επιδημιολογικό έλεγχο», είχε δηλώσει μόλις επέστρεψε από το Πεκίνο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ανάφερε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Μονάχου ότι οι δράσεις της Κίνας «κέρδισαν χρόνο για όλο τον πλανήτη».

Τα σχόλιά του βέβαια διατυπώθηκαν σε λάθος στιγμή καθώς η Κίνα είχε ξεκινήσει τις συλλήψεις των υγειονομικών υπαλλήλων που είχαν τολμήσει να μιλήσουν για ξέσπασμα της νόσου. Παράλληλα, ο Τέντρος δέχθηκε κριτική επειδή καθυστέρησε να κηρύξει παγκόσμια «επείγουσα κατάσταση».

Όταν συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, του εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον χειρισμό της κατάστασης με τον κορωνοϊό στη χώρα του.

«Όμως στόχος του ήταν να καταφέρει να οδηγήσει την Κίνα σε μία στρατηγική συνεργασία με διαφάνεια, αντί να επικρίνει την κυβέρνηση», σχολιάζει ο Λόρενς Γκόστιν, καθηγητής Παγκόσμιας Ιατρικής Νομολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν της Ουάσιγκτον.

Η γερή κόντρα με τον Τραμπ

Η τελευταία γερή κόντρα του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ήταν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι καθυστέρησε να ενημερώσει τον πλανήτη για τους κινδύνους από τον Covid-19, ότι «τα έκανε θάλασσα», ενεργώντας επί της ουσίας υπέρ της Κίνας, ότι είναι προκατειλημμένος υπέρ της Κίνας, από την οποία προήλθε ο κορωνοϊός.

Μάλιστα, είπε ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κόψει τη χρηματοδότηση στον ΠΟΥ, η οποία συνολικά συνιστά το 15% των εσόδων του οργανισμού. Η απάντηση του Τέντρος ήταν σαφής: «Δείξετε αλληλεγγύη και ενότητα. Μην πολιτικοποιείτε τον ιό»...

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός - Γερμανία: Η Lufthansa χάνει ένα εκατ. την ώρα λόγω της καραντίνας

Κορωνοϊός: Πρώτος θάνατος στη Μάλτα

Κορωνοϊός - Περού: Παρατείνεται έως τις 26 Απριλίου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης