Κορωνοϊός - Υδροξυχλωροκίνη: Διχασμός στους επιστήμονες για την αποτελεσματικότητά της

Κορωνοϊός - Υδροξυχλωροκίνη: Διχασμός στους επιστήμονες για την αποτελεσματικότητά της

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται συχνά στην ουσία λέγοντας ότι πιθανότατα να θεραπεύει από τον κορωνοϊό - Η συντονίστρια, πάντως, της Ομάδας Δράσης του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό τόνισε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν οδηγούν σε αυτό συμπέρασμα - Γαλλικές μελέτες δεν υποστηρίζουν ότι η υδροξυχλωροκίνη θα δώσει τη θεραπεία 

ios_corona_virus_maska_therapia
Υδροξυχλωροκίνη... είναι η ουσία που μπορεί να λειτουργήσει ως βασικό όπλο κατά του «αόρατου εχθρού»;

Πόσο ασφαλής είναι και ποιες μπορείς να είναι παρενέργειες; Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντά μέσα από εκτενές δημοσίευμά του το CNN, επικαλούμενο μελέτες και απόψεις αρμόδιων φορέων.

Το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης δεν παραλείπει, πάντως, να επισημάνει τις συχνές αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ στην ουσία.

Η χρήση ή μη της υδροξυχλωροκίνης έχει ανοίξει, πάντως, ευρύ πεδίο αμφισβήτησης στους κόλπους της πολιτικής αλλά και της επιστημονικής κοινότητας.

Παρόλο που έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία ή την πρόληψη κατά του Covid-19, δεν έχουν γίνει εκτεταμένες κλινικές δοκιμές.

Αν και δεν υπάρχει ακόμη εμπεριστατωμένη μελέτη που να αποδεικνύει ότι η χρήση υδροξυχλωροκίνης είναι ορθή, πολλοί - ανάμεσα στους οποίους και ο πρόεδρος των ΗΠΑ - καλούν τους γιατρούς να χορηγήσουν την ουσία σε ασθενείς του κορωνοϊού.

Από πού προέρχεται η υδροξυχλωροκίνη

Κλείσιμο
Η υδροξυχλωροκίνη, που πωλείται με το εμπορικό σήμα Plaquenil, και η χλωροκίνη προέρχονται από την Κινίνη, την οποία Γάλλοι χημικοί απομόνωσαν το 1820 από τον φλοιό Κιγχόνης.

Στα εργαστήρια η υδροξυχλωροκίνη έχει επιδείξει κάποια αποτελεσματικότητα, ωστόσο προβληματίζει το γεγονός ότι η συντονίστρια της Ομάδας Δράσης του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, Ντέμπορα Μπιρξ, τόνισε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ουσία θα θεραπεύσει τους πάσχοντες από κορωνοϊό.

Τα πορίσματα, δε, των ερευνών ανά τον κόσμο παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Σε κινεζική έρευνα η πρόγνωση ήταν καλή, όμως γαλλική έρευνα που συνδύασε την ουσία με γνωστό αντιβιοτικό, για το οποίο ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι μπορεί να διαδραμτίσει καθοριστικό ρόλο στη μάχη κατά της νόσου, δεν υπήρξαν οι αποδείξεις περί αντιϊκής θεραπείας.

Σε άλλη γαλλική μελέτη, ειδικοί υπογράμμισαν πως είναι πρόωρο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την υδροξυχλωροκίνη.

Μειώνει τον πόνο

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2006 η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει προταθεί για χρήση σε σοβαρή ελονοσία, λόγω προβλημάτων ανθεκτικότητας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ωκεανίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Έχει αξία ως αντιρευματικό φάρμακο που μπορεί να μειώσει τον πόνο και το αρθρικό οίδημα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται

Η υδροξυχλωροκίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της παιδικής αρθρίτιδας, ορισμένων συμπτωμάτων του λύκου και άλλων αυτοάνοσων ασθενειών.

«Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η υδροξυχλωροκίνη είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων. Πιστεύεται επηρεάζει την επικοινωνία των κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα», εξηγεί το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας.

Γιατί επιμένει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει συχνά ότι η υδροξυχλωροκίνη παρουσιάζει τα απαραίτητα εκείνα σημάδια που εξηγούν γιατί μπορεί να θεραπεύσει από τον κορωνοϊό.

Αναφέρει, δε, ότι επειδή η ουσία χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες, εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως έχουν σχεδιαστεί, η υδροξυχλωροκίνη δεν θα σκοτώσει κανέναν.

Οι πιθανές παρενέργειες

Η υδροξυχλωροκίνη γίνεται συνήθως ανεκτή από τον οργανισμό των ασθενών με Covid-19, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι παρενέργειες είναι σπάνιες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας, και συνήθως περιλαμβάνουν ναυτία και διάρροια.

Οι λιγότερο συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν εμφάνιση εξανθημάτων, αλλαγές στα μαλλιά, αδυναμία και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αναιμία ή αλλαγές στην όραση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης